Salvatorii covăsneni și-au mărit de câteva zile echipa. Patru tineri subofiţeri au fost repartizați Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna în urma absolvirii Școlii de Pompieri şi Protectie Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești, şi își vor desfășura activitatea în cadrul Secției de Pompieri Târgu Secuiesc.
Trei dintre aceştia sunt din judeţul Brasov, iar al patrulea este chiar din municipiul Targu Secuiesc și a ales să îi calce pe urme tatălui său, care îi va fi coleg de acum înainte. Despre tradiția transmiterii meseriei de salvator din tată în fiu ne-a povestit cu mândrie și purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, Marius Tolvaj, care la rândul său „a furat” meseria de salvator de acasă.
„Tatăl tânărului pompier lucrează tot la Secţia de Pompieri Târgu Secuiesc, este comandantul unui echipaj, dar şi sofer, iar de acum înainte cei doi vor lucra împreună. Un exemplu clar că această meserie/vocaţie se transmite din tată în fiu ca o tradiţie de familie. De această onoare, de a călca pe urmele tatălui, mă bucur şi eu. Tatăl meu a fost pompier timp de peste 20 de ani şi de mic am fost obişnuit cu aramata şi cu această frumoasă familie a pompierilor, cei care îşi riscă viaţa pentru a-i salva pe cei ce sunt în pericol”, ne-a spus Marius Tolvaj.
De la 4… la 40 de voluntari în ultimele luni
În ceea ce priveşte înscrierile pentru admiterea care va avea loc în sesiunea din luna ianuarie a anului viitor, ISU Covasna are deja 7 candidaţi, printre care se numără şi tânăra Adelina Zsindely, care din luna noiembrie a anului trecut participă în mod activ ca voluntar în programul „Salvator din Pasiune”, iar recent aceasta a devenit al treilea om pe ambulanța SMURD, după cum explică purtătorul de cuvânt al instituției.
Programul național de voluntariat, lansat în urmă cu 3 ani de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, se bucură de un real succes în județul Covasna. Dacă la începutul acestui an ISU Covasna a pornit la drum cu doar 4 voluntari, instituția numără în prezent nici mai mult, nici mai puțin de 40 de „salvatori din pasiune”.
„Am ajuns la un număr destul de mare pentru județul nostru, în prezent avem 40 de voluntari. Am mers în școli, am ținut diferite prezentări, le-am explicat elevilor ce presupune această activitate de voluntariat, iar a doua zi deja erau la poarta noastră și ne solicitau documentele pentru a putea deveni voluntari. Ne bucurăm că îi avem atât în Covasna, cât și la Târgu Secuiesc și Întorsura Buzăului. După ce vor face un program de pregătire și un curs de prim ajutor, vor putea desfășura activități ca voluntari pe ambulanța SMURD sau pe mașina de intervenție la incendii. Deja o avem pe Adelina, voluntarul nostru cel mai experimentat, care a urmat un curs de paramedic timp de o lună, e pregătită atât pe partea medicală cât și pentru acordarea primului ajutor în accidente rutiere sau descarcerări, iar odată ce a absolvit acest curs a devenit al treilea om pe ambulanța noastră, este paramedic atestat. Practic, noi am câștigat un om, un paramedic de al nostru a fost mutat pe o altă ambulanță. Asta ne dorim în viitor, să operaționalizăm cât mai multe ambulanțe SMURD”, a mai spus purtătorul de cuvânt.
Instituția este în continuare în căutare de voluntari, iar cei care își doresc să se implice în mod activ în viaţa comunităţii şi să participe efectiv la acţiunile operative în cazul unor situaţii de urgenţă se pot înscrie la sediul Inspectoratului Județean.
Cei care își doresc să li se alăture pompierilor salvatori trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16 şi 65 de ani, să fie apți din punct de vedere medical, să nu fi fost condamnați pentru infracţiuni săvârșite cu intenţie și să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.
De asemenea, aceștia trebuie să completeze o cerere de înscriere, pe care o vor putea solicita de la sediul ISU Covasna, și să întocmească un dosar care să conțină certificatul de cazier judiciar (în cazul persoanelor cu vârsta peste 18 ani); acordul părinților / tutorelui legal (în cazul celor care n-au împlinit 18 ani); avizul psihologic cu mențiunea „apt pentru activitatea de voluntariat în cadrul IGSU”; un act doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfășurare; o adeverință de la medicul de familie cu mențiunea „apt pentru efort fizic” sau „apt pentru muncă”.
Voluntarii înscriși în programul „Salvator din Pasiune” participă la cursuri de bază și prim ajutor gratuite; beneficiază de un stagiu de formare profesională gratuit; pot face parte din echipa SMURD sau din garda de intervenție la stingerea incendiilor și se pot implica activ în viața socială și umanitară a comunității.