Echipajele Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna au fost solicitate să intervină la peste 3.700 de cazuri, dintre care 2.850 situaţii de urgenţă, relevă bilanţul instituţiei pe anul 2019.
În primele 10 luni ale acestui an, pompierii covăsneni au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui număr de 122 incendii şi 69 de arderi necontrolate, însemnând incendii de vegetaţie sau provocate de coşurile de fum necurăţate corespunzător.
„Cele mai multe incendii s-au produs la case de locuit şi la anexele acestora, iar cele mai frecvente cauze probabile de producere a incendiilor au fost instalaţiile electrice defecte şi coşurile de fum. În 40 de situaţii cauza probabilă a incendiului a reprezentat-o coşul de fum, în 65 focul deschis şi vegetaţia uscată, în 19 cazuri fumatul sau țigările aruncate la întâmplare, iar în 3 situaţii cauza probabilă a reprezentat-o jocul copiilor cu focul. Pe această cale facem un nou apel către cetăţeni să respecte măsurile de prevenire specifice atât sezonului rece cât şi pe cele legate de arderea vegetatiei uscate”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, Marius Tolvaj.
Pentru ca astfel de situații să fie evitate, în special în sezonul rece, pompierii recomandă populației să verifice, să repare și să curețe măcar o dată pe an coșurile de fum cu ajutorul unor persoane autorizate; și să le izoleze față de alte elemente combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a coșului.
În ceea ce priveşte intervenţiile echipajelor SMURD, paramedicii au gestionat în acest an peste 2.300 de cazuri medicale, în medie opt evenimente pe zi, 200 dintre acestea în urma unor evenimente rutiere, iar în 180 de situaţii salvatorii covăsneni au fost solicitaţi să intervină în sprijinul Ambulanţelor SAJ.
Cele mai frecvente cazuri au fost afecţiunile medicale şi traumatismele, iar paramedicii covăsneni au asistat 2.575 de adulţi şi 191 de copii.
Foto: Arhiva ISU Covasna