DSVSA Covasna

Centrul Local de Combatere a Bolilor Covasna a hotărât joi intensificarea controalelor privind mișcarea animalelor, a produselor alimentare și a situației sanitar-veterinare a efectivelor de vânat  în vederea prevenirii introducerii bolii în județ.  

Conform DSVSA, la nivelul județului, în perioada următoare, vor fi intensificate acțiunile de vânătoare a mistreților, iar filtrele rutiere existente pe DN 11 în localitatea Brețcu, D2 la Ojdula, 121H, 13 E, și pe drumul nr.10 la punctul ”Fântânița” vor fi menținute.

„Din efectivul estimat de 3195 exemplare, conform cotei de vânătoare pentru sezonul 2018/2019, trebuiau extrași 1125 mistreți. Ca urmare a apariției și extinderii pestei porcine africane pe teritoriul României, în baza Hotărârii Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, județul Covasna a primit o cotă suplimentară de 903 mistreți, astfel numărul mistreților de împușcat este în total de 2028 capete. (…) Toți gestionarii fondurilor de vânătoare au primit informații tehnice suplimentare de la DSVSA Covasna în cursul zilei de 18.09. privind biosecuritatea partidelor de vânătoare, modalitatea de recoltare și transport a probelor din mistreții împușcați și condițiile de păstrare și manipulare a carcaselor de mistreț până la sosirea rezultatelor de analiză.”, transmit reprezentanții DSVSA Covasna.

Potrivit acestora, în perioada următoare medicii veterinari vor intensifica verificările atât în cadrul exploatațiilor de porcine autorizate, cât și la nivelul gospodăriilor, pentru identificarea tuturor porcinelor și informarea populației cu privire la măsurile ce trebuie respectate pentru prevenirea răspândirii pestei în județ.

„Atragem atenția asupra necesității identificării tuturor porcinelor, obligativității de a efectua examenul trichineloscopic al tuturor porcinelor sacrificate și anunțarea imediată a medicului veterinar despre toate cazurile de nașteri/fătări purcei; toate operațiunile de vânzări și cumpărări de porcine și alte specii și orice îmbolnăvire la specia porcină.”, se arată în comunicatul de presă al DSVSA Covasna.

Nu cumpărați porci vii, carne și produse din carne de la persoane necunoscute și fără acte sanitar-veterinare!

Autoritățile atrag atenția populației să nu accepte cadouri sau pomana porcului de la cunoștințe sau rude din afara județului, și să anunțe imediat DSVSA Covasna în cazul în care există suspiciuni de îmbolnăvire la porcii domestici, sunt descoperite cadavre de porci mistreți sau se fac încercări de fraudă sau comerț ilicit cu animale, carne sau produse din carne.

„Recomandăm tuturor crescătorilor de porcine să amplaseze la intrarea în grajd o tavă sau un lighean cu material absorbant, îmbibat cu o soluție de dezinfectant (sodă caustică, etc), să aibă o pereche de cizme pe care să le schimbe în momentul intrării în grajd cu pantofii cu care se deplasează zilnic în localitate sau gospodărie, să nu lase să intre în grajd persoane din afara gospodăriei, iar proprietarii de porcine să nu frecventeze/viziteze alte gospodării cu porci.”

Potrivit DSVSA Covasna, de la începutul anului au fost examinați în laborator un număr de 520 mistreți iar până la această oră în județul Covasna nu au fost confirmate focare de pestă la efectivele de porcine domestice și nici la porcii mistreți.

În schimb, autoritățile au verificat și sancționat transportatori sau comercianți de animale și produse din carne care nu au respectat legislația în vigoare.

Articolul precedentEugen Neagoe: „Sper ca Voluntari să rămână fără victorie şi după meciul cu Sepsi”
Articolul următorCaravana filmelor TIFF ajunge din nou la Sfântu Gheorghe