Autoritățile publice locale sunt direct responsabile de gestionarea regimului deșeurilor, în arealul pe care îl administrează, iar consiliile locale şi primăriile sunt obligate să asigure prevenirea poluării accidentale a mediului sau a surselor de apă, spune directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, dr. ing. Ioan Ilaș.

Acesta a precizat că deși în fiecare an pe malurile și cursurile de apă din județ se găsesc deșeuri, până acum nu au existat probleme deosebite, însă atrage atenția că, mai ales în perioadele cu precipitații abundente, se pot acumula cantități importante de deşeuri plutitoare, care reprezintă un pericol iminent mai ales la adresa mediului.  

„Urmărim fenomenul PET-urilor și al deșeurilor aruncate dar nu am găsit asemenea depozite încât să putem spune că este un fenomen care poate să creeze probleme deosebite. În anumite zone – și aici fac referire direct la domnii primari cu care am avut discuții și cu care avem relații și încercăm să rezolvăm aceste probleme – datorită ploilor aceste gunoaie sunt antrenate și aduse în râuri. Unde avem blocaje, la construcțiile hidrotehnice, sau pe unde câte un castor ne-a mai făcut câte o „bucurie” pe un râu, cu un mic baraj, aceste gunoaie se adună. Garda de Mediu se pune în mișcare imediat și încercăm să găsim o soluție între noi și primării, pentru că obligația rezolvării acestei chestiuni, în ceea ce privește igienizarea, o au primăriile. Asta nu înseamnă că noi abandonăm chestiunea, facem și noi igienizare fără niciun fel de problemă dar nu am dori să devină o obișnuință pentru că avem alte priorități, dar izvoarele niciodată nu au produs PET-uri sau mizerii, ci apă curată. Vinovați pentru aceste chestiuni tot oamenii și lipsa celor 7 ani de acasă”, a subliniat directorul SGA Covasna.

În luna decembrie a anului trecut, o imagine surprinsă în zona localităţii Lunga, unde mormane de gunoaie şi PET-uri plutieau pe Râul Negru, s-a viralizat în mediul online. Atunci, autoritățile de Mediu au promis că „se va face curăţenie”, iar şeful Gărzii de Mediu Covasna, cms. şef Lucian Cândea declara că va trimite o echipă în control, și dacă se va impune, Primăria pe a cărei rază se află râul cu pricina va fi sancţionată.

De igienizarea zonei s-au ocupat angajații SGA Covasna însă cazul nu este unul izolat.

În primele 3 luni ale anului trecut autoritățile de Mediu din județ au aplicat amenzi de aproape 160.000 lei pentru încălcarea legislaţiei privind protecţia mediului, cea mai mare sancțiune fiind de 15.000 lei.

Articolul precedentElevii claselor a IV-a din Sfântu Gheorghe vor face înot gratuit
Articolul următorProtejarea digurilor cu plase – o posibilă soluție împotriva castorilor