Roșu Matyas, directorul medical interimar al Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe spune instituția întâmpină mari probleme în tratarea pacienților – victime ale accidentelor rutiere grave, sau a celor care au suferit accidente vasculare cerebrale, întrucât unitatea medicală nu poate asigura servicii precum chirurgia toracică, neurochirurgia sau chirurgia plastică.

Medicul primar radiolog ne-a explicat că la ora actuală spitalul poate asigura toate investigațiile medicale, însă pentru tratarea pacienților în stare critică este necesar, de cele mai multe ori, transferul la spitalele din țară care dispun de mai multe dotări și personal medical calificat, lucru nu foarte ușor de realizat în condițiile în care nu mereu se găsesc locuri libere.

„La capitolul medici stăm destul de bine, am mai avea nevoie de 8-10 ca să fim conform organigramei. Suntem deficitari însă la capitolul chirurgie toracică, nu avem neurochirurgie, chirurgie plastică, nu am avut niciodată. Întâmpinăm mari dificultăţi cu pacienţii răniţi grav în accidentele rutiere unde trebuie şi chirurgie toracică, de exemplu, sau neurochirurgie în cazul celor cu accidentele vasculare. Este foarte greu să găsim un loc în ţară unde sunt dispuşi să primească aceşti pacienţi, unde se găseşte un pat liber şi unde medicii sunt pregătiţi să se ocupe de ei. Noi facem aici toate investigaţiile, după care încercăm să găsim o soluţie potrivită, însă ne este din ce în ce mai greu”, ne-a spus directorul medical.

Acesta spune că un alt impediment este faptul că în prezent spitalul nu poate asigura transportul operativ al pacienților, lucru care va fi posibil odată cu realizarea heliportului, al cărui Plan Urbanistic Zonal a fost finalizat, proiectul fiind în stadiul de avizare.

Articolul precedentLady & The Tramps, spectacol caritabil pentru copiii cu diabet din Oradea
Articolul următorReprezentanți ai Biroului European de Resurse pentru Educație Spațială, la Sfântu Gheorghe de Ziua Astronomiei