Fostul sediul al Băncii Naţionale a României din Sfântu Gheorghe, care a fost transferat în urmă cu mai bine de cinci ani din proprietatea statului în cea a municipiului Sfântu Gheorghe, va găzdui un centru de inovare şi start-up.

„Când am preluat această clădire, împreună cu cei de la Clusterul IT şi cu alţi tineri din oraş am decis să facem o locaţie care ar putea fi un punct de întâlnire pentru tinerii din oraş, unde pot munci împreună, unde pot crea împreună”, a declarat primarul Antal Árpád într-o conferinţă de prezentare a proiectului.

Fondurile pentru proiectare au fost câştigate de Clusterul IT printr-un grant din Ungaria, iar la şedinţa Consiliului Local Sfântu Gheorghe din 28 februarie au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici ai acestui proiect, urmând ca în momentul adoptării bugetului să fie licitate şi lucrările de execuţie pentru această lucrare.

„După calculele noastre estimative, în acest an am putea acorda o finanţare de aproximativ 500.000 de euro (2,37 milioane de lei) din bugetul local pentru realizarea acestui proiect”, a mai spus primarul Antal Árpád.

Cafenea şi săli de conferinţe

Proiectul Design Bank a fost conceput împreună cu Clusterul IT Plus din Sfântu Gheorghe, care coordonează şi clusterul IT din judeţ, cu scopul de a sprijini dezvoltarea acestui domeniu în regiune, de a atrage noi investitori şi de a stimula creativitatea şi dezvoltarea tinerilor din oraş.

Conform autorităţilor locale, această clădire, care va fi regândită prin acest proiect, este o ultimă relicvă a stilului de construcţie al socialismului, cu gratii, şi astfel va primi o altă formă care se adresează unor trenduri contemporane.

În acelaşi timp, prin conţinutul care va fi dat acestei clădiri se poate reduce cu paşi repezi relativa înapoiere a zonei noastre din punct de vedere al infrastructurii digitale, pentru că din punct de vedere al vitezei internetului suntem înaintea multor ţări din vest. Astfel tinerii din comunitatea locală vor avea şanse să se alinieze acestor trenduri moderne mult mai repede.

Centrul va fi implementat în cele două niveluri ale clădirii – parter şi etajul I – unde vor fi create spaţii informale de lucru, spaţii pentru închiriat de către firmele din domeniu, o cafenea, săli de conferinţe şi multe alte facilităţi pentru dezvoltarea şi punerea în practică a ideilor creative ale tinerilor.

Un spaţiu creativ, mai puţin de tip industrial

Unul dintre reprezentanţii Clusterului IT, Bihari Béla, a declarat că acest spaţiu şi acest proiect Design Bank „se încadrează foarte bine în scopul şi misiunea Clusterului IT+, care este identificarea şi canalizarea transferului tehnologic şi de know-how al tinerilor şi profesioniştilor care lucrează oriunde în lume şi ar dori să ne sprijine şi să ne acorde un transfer de cunoştinţe pentru tinerii şi antreprenorii care locuiesc în această zonă”.

Conform acestuia, programul se încadrează şi în iniţiativa „Hai acasă!” a Primăriei Sfântu Gheorghe, pentru că este bine ca tinerii să plece în lume şi să se dezvolte pe plan profesional, să cunoască lumea, să preia idei şi să aibă iniţiative care pot fi afaceri de succes în lume. „De aceea noi, prin acest proiect, încercăm să oferim un loc de socializare şi de creaţie în care să poată să îşi desfăşoare activitatea lor, fără a fi nevoiţi să accepte orice fel de compromisuri”, a mai spus Bihari Béla.

În cazul Design Bank vorbim de un spaţiu creativ, mai puţin de tip industrial, unde realizatorii speră că prin proiectele şi programele lor de transfer de cunoştinţe să atragă periodic prezentatori şi persoane din domeniu care să susţină aici evenimente şi cursuri în domeniile creative şi IT.

Tehnologiile moderne ar trebui să ajungă cât mai repede şi la Sfântu Gheorghe

Un alt reprezentant al Clusterului IT, Rácz Attila, se declară mândru de faptul că sportul şi teatrul au devenit domenii de mare interes la Sfântu Gheorghe.

„Noi ne uităm în permanenţă la trendurile internaţionale, şi ce putem să vedem cu toţii este că în top 10 firme internaţionale, 8 firme sunt din domeniul IT. Văzând aceste trenduri suntem convinşi că aceste tehnologii ar trebui să ajungă cât se poate de repede şi la nivelul oraşului nostru. Sunt foarte mândru că în Sfântu Gheorghe teatrul şi sportul capătă un interes atât de mare şi un profesionalism atât de ridicat. Şi atunci mă întreb dacă lumea informaticii şi lumea de start-up ar fi următorul bum al acestui oraş, care ar da şi un bum economic foarte important”, a declarat Rácz Attila în conferinţa de prezentare.

„Când vorbim de digitalizare, lumea crede că această meserie este condusă de programatori. În ultima vreme acest lucru nu mai e adevărat. Această meserie este condusă se artişti, de oameni creativi, se schimbă foarte mult. Iar copiii care se plimbă prin centrul oraşului nostru ajung poate la acest centru creativ şi intră şi ei în această lume care se dezvoltă din ce în ce mai mult”, a mai declarat Rácz Attila.

Articolul precedentPiese de teatru, spectacole muzicale şi expoziţii în Săptămâna Culturală de la Zilele Sfântu Gheorghe
Articolul următorAproape 8 milioane de lei pentru extinderea și modernizarea Urgențelor din Sfântu Gheorghe