Aproximativ 8 milioane de lei, din fonduri europene, vor fi alocați pentru extinderea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe (UPU) ale Spitalului Județean „dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe.

Consiliul Judeţean (CJ) Covasna şi Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Centru au semnat miercuri contractul de finanţare pentru proiectul ce vizează extinderea, modernizarea şi îmbunătăţirea serviciilor medicale ale UPU Sfântu Gheorghe.

„Este un moment de răscruce în viața spitalului, cel puțin așa consider, din mai multe motive. Am ajuns în faza în care astăzi se semnează un contract de finanțare pe care îl așteptăm de câțiva ani. Ne putem apuca de extinderea UPU, este o investiție deosebit de importantă”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență, Andras-Nagy Robert.

Potrivit acestuia, prin realizarea investiției se va crea un spațiu modern, dotat cu aparatură de ultimă generație, atât pentru pacienți cât și pentru personalul spitalului, iar urgențele pediatrice vor fi separate de cele pentru adulți.

„O parte substanțială din acest proiect va fi dirijată pentru achiziția de aparatură, care o va suplimenta pe cea pe care o avem în prezent. În urma realizării acestei clădiri se vor separa acele circuite importante din UPU, cum este Imagistica, partea de paraclinic, de investigații. O noutate este că în cadrul acestei secții va fi amenajată o zonă separată pentru urgențele pediatrice. Deja am făcut pași în acest sens, anul acesta vom scoate la concurs două posturi de pediatru în cadrul UPU, iar pe partea de Radiologie am făcut pași importanți, avem deja primul radiolog angajat”, a mai precizat Andras-Nagy Robert.

Suprafața utilă a UPU se va tripla

El a mai menționat că investiția este cu atât mai necesară cu cât UPU a Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe devine din ce în ce mai suprasolicitată, numărul total al cazurilor prezentate în 2018 fiind de 38.000, și de 6.500 doar în primele două luni ale acestui an.

Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a precizat că suprafaţa utilă a UPU se va tripla, ajungând de la circa 300 mp cât are în prezent, la aproape 900 mp.

„Este vorba despre o clădire nouă, o extindere a suprafeței urgenței. Dacă acum vorbim despre aproximativ 300 mp, după extindere vom avea în total aproximativ 900 mp, de trei ori mai mare față de ce avem în momentul de față. Pe lângă reabilitare, extindere și construire, în jur de 800.000 de euro vom folosi pentru aparatură nouă, modernă, în completarea celei existente. O noutate este și separarea Urgențelor pentru adulți de cele pentru copii. Sperăm că putem aduce și îmbunătăți și numeric sfera angajaților. Este cea mai mare realizare în acest domeniu și va fi urmată de construirea unui heliport”, a explicat președinteșe CJ Covasna, Tamas Sandor.

Fondurile vor fi alocate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, iar proiectul va fi implementat până la finalul anului viitor.

 

Articolul precedentDesign Bank – Un spaţiu creativ pentru tinerii din Sfântu Gheorghe
Articolul următorA început votul publicului, pentru operatorii de turism, la Gala Visit Covasna