Direcția Agricolă Covasna a început săptămâna aceasta controalele suprafețelor de cultură a sfeclei de zahăr în vederea stabilirii eligibilității acestora pentru acordarea sprijinului cuplat.

Conducerea instituției, Könczei Csaba spune că suprafețele terenurilor agricole cultivate cu această plantă înregistrează și în acest an scăderi, fiind cu aproape 1.000 ha mai mici față de anul trecut, iar motivele ar fi prețul foarte scăzut al zahărului și faptul că țara noastră trebuie să acopere cea mai mare parte a consumului din importuri, în ciuda potenţialului de producţie.

„Marți a fost prima zi de control. Anul acesta avem 1.295 ha, cu aproape 1.000 ha mai puțin decât am avut anul trecut. Greutățile economice ale Fabricii de Zahăr Bod stau la baza acestei probleme. Este aceeași problemă ca în fieare an: având în vedere că prețul zahărului este foarte scăzut, sub prețul de producție al fabricii, aceasta nu poate să își revină financiar. Din această cauză nu le-a plătit fermierilor o parte din recolta din 2017 și mare parte din recolta pe 2018. Fermierii fac acum sfeclă datorită subvenției de la stat, nu merg în pierdere dar nici nu au profit. Acesta este motivul pentru care a scăzut drastic suprafața de sfeclă. Și Ministerul Agriculturii caută soluții pentru Fabrica de Zahăr Bod, pentru că este o problemă reală pentru cultura sfeclei de zahăr”, ne-a precizat Könczei Csaba.

În opinia acestuia, singura soluție ar fi ca prețul zahărului pe piața en gros să crească de la aproape 2 lei cât este în prezent, la cel puțin 3,50 lei.

„Nu știu dacă va apărea o soluție din păcate, este un caz foarte încâlcit. Fiind o entitate privată, nici sprijin de la stat nu poți să dai, pentru că intervenția statului în afaceri private se consideră sprijin necuvenit, iar dacă fermierii se încumetă să ia credite, apar dobânzile care sunt mari”, a mai explicat directorul Direcției Agricole Covasna.

La mijlocul lunii martie, conducerea Fabricii de Zahăr Bod declara pentru Newsbv.ro că, pentru anul în curs, are contractată producția de pe 4.000 de ha cultivate cu sfeclă de zahăr, producția estimată fiind de peste 25.000 de tone de zahăr, fabricat din sfeclă de producție românească, și că la nivel european, se preconizează o creștere a prețului zaharului.

Fabrica își continuă în prezent activitatea cu cei 300 de angajați, după ce 18 persoane au fost trimise în șomaj.

Articolul precedentAu fost desemnate cele mai frumoase zone rezidenţiale din Sfântu Gheorghe
Articolul următorÎncep înscrierile pentru Bacalaureat 2019, sesiunea august – septembrie