24 de elevi ai Colegiului Național Mihai Viteazul (CNMV) din Sfântu Gheorghe, coordonați de profesoarele de istorie Maria Băilă și Constanța Balog, participă la cea de a 12-a ediție a competiției internaționale Euroscola 2019, derulată sub genericul „Educația schimbă vieți”, intrând astfel, alături de liceeni din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, în lupta pentru marele premiu: o zi în Parlamentul European.

Este pentru a doua oară când CNMV participă la Euroscola. În urmă cu doi ani, alți 24 de elevi de clasele IX-XI au petrecut două zile la Strasbourg după ce au obținut locul I cu proiectul „Clădirea Colegiul Național Mihai Viteazul – obiect de patrimoniu“.

„Avem o oarecare experiență, ultima ediție la care am participat, acum doi ani, am câștigat-o și am beneficiat de această deplasare la Strasbourg. Am obținut locul I la nivel național și am beneficiat de două zile în Parlamentul European, o experiență extraordinară atât pentru noi, pentru că ne aflam pentru prima dată în această situație, dar și pentru elevi pentru că ei au avut oportunitatea de a dezbate, de a analiza în Parlament, de a lucra în comisii și de a întâlni personalități marcante la vremea aceea. Este o experiență care contează foarte mult atât în formarea spiritului civic, cât și în formarea unui cetățean activ, implicat, dornic să schimbe ceva pentru societatea în care trăim”, ne-a spus profesoara coordonatoare Maria Băilă.

Proiectul cu care echipa CNMV va participa în cadrul acestei ediții este „O jumătate de veac cu Romulus Cioflec, scriitor călător în toată Europa”, iar tema nu a fost aleasă la întâmplare.

„Ni s-a părut foarte provocatoare această temă, de a alege și promova o personalitate de la nivel local, județean sau național și încă de la primele discuții pe care le-am avut am fost la unison în ideea de a-l alege pe scriitorul Romulus Cioflec pentru că este un reprezentant al comunității românești și este mai puțin cunoscut, chiar dacă în perioada în care a activat ca scriitor a publicat câteva opere importante din mai multe domenii literare. Încercăm prin acest proiect să îl promovăm la nivel național  și sperăm că și la nivel european. L-am ales pentru că este legat direct de educație. În afara faptului că a fost scriitor, a fost și profesor, a fost direct implicat în acest proces educațional (…) Considerăm că este o personalitate care merită promovată și încercăm să îl aducem în contemporaneitate, să vedem ce ar fi făcut Romulus Cioflec în sistemul educațional românesc de astăzi”, ne-a precizat profesoara Constanța Balog.

Hotărâți să ajungă din  nou la Strasbourg

Echipa este formată din elevi „noi”, care nu au participat la ediția anterioară, și pe care cele două profesoare i-au selectat în funcție de rezultatele obținute de aceștia la învățătură, cunoștințele de limbă engleză și abilitățile lor practice.

„Considerăm că este o oportunitate unică și astfel lăsăm ușa deschisă și pentru alți elevi să poată intra în contact cu o astfel de ocazie care nu se oferă în fiecare zi. Ne-am înscris cu aceleași gânduri de reușită și de a merge la Strasbourg. Proiectul a devenit foarte cunoscut astfel că foarte mulți elevi au venit și ne-au contactat interesându-se când se vor face din nou înscrieri. Selectăm acești elevi și în funcție de rezultate, de abilitățile lor, nu trebuie să fie foarte buni într-un anumit domeniu, trebuie să cunoască și limba engleză, să se priceapă și la informatică, să fie sociabili, să aibă și abilități practice. Ne completăm, fiecare se pricepe la ceva, iar echipa devine până la sfârșit destul de omogenă și putem face lucruri mărețe și frumoase împreună”, a explicat Maria Băilă.

Pregătirea echipei a început deja, astfel că pe 16 septembrie elevii au participat la evenimentul de lansare „O jumătate de veac cu Romulus Cioflec, scriitor și călător în toată Europa”, care a avut loc în Sala Albastră a Bibliotecii Județene „Bod Péter” din Sfântu Gheorghe, iar în zilele următoare au fost desfășurate mai multe activități dedicate poetului și scriitorului covăsnean, printre care o expoziție de desene realizată de elevii claselor a III-a și a IV-a și o dezbatere cu tema „Educația schimbă vieți” la care a participat și clubul de debate al Colegiului.

Săptămâna aceasta elevii vor vizita Casa Memorială „Romulus Cioflec” din Araci unde se vor documenta despre viața și operele scriitorului covăsnean.

„Am lucrat foarte mult în echipă pentru a crea logo-ul proiectului, pentru a crea o pagină de Facebook, un site, un jurnal, astfel încât fiecare activitate să se regăsească acolo. Luni, la Biblioteca Județeană, a fost prima întâlnire oficială cu partenerii noștri (…) Am avut un meci de debate pe tema Educația schimbă vieți, elevii au dezbătut sub forma moțiunii „Acest Parlament regretă insuflarea viziunii conform căreia binele învinge întotdeauna în educația copiilor”. A câștigat opoziția susținând clar că optimismul și motivația sunt elemente extraordinare în educația tinerei generații. Marți vom avea o altă activitate de documentare efectivă la Araci, unde în colaborare cu Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni și doamna Luminița Cornea vom intra în contact cu toate obiectele expuse acolo, obiecte personale, cărți, manuscrise ale lui Romulus Cioflec, dar ne propunem să intrăm în contact și cu comunitatea locală și să întrebăm populația dacă știe ceva și ce anume despre Romulus Cioflec, și ce reprezintă de fapt existența acestei unități muzeale în satul Araci. Ne propunem să ne întoarcem mult mai bogați de acolo, cu mult mai multe cunoștințe, să înțelegem și să popularizăm faptul că educația într-adevăr ne schimbă, ne poate face mai buni și dacă mergem mai mult pe acest drum putem schimba mai multe lucruri”, ne-a precizat prof. Maria Băilă.

Pregătirea echipei se va desfășura până în data de 24 octombrie, când vor fi trimise spre jurizare materialele adunate în cadrul proiectului, iar în decembrie echipa va afla dacă se află printre școlile care intră în cursa pentru marele premiu, o zi în Parlamentul European.

Sfaturile unei eleve eminente pentru generația de astăzi

Mara Negoiță, una dintre elevele înscrise la ediția din acest an a competiției internaționale, ne-a spus ce înseamnă pentru ea participarea la acest concurs dar și ce au însemnat anii de pregătire, participarea la alte competiții și implicarea în tot felul de activități extracurriculare.

„Consider că tot proiectul este o oportunitate unică atât de a învăța, cât și de a ne exprima, pentru că promovându-l pe Romulus Cioflec, pe lângă faptul că învățăm despre el, ne promovăm pe noi înșine, ne folosim creativitatea și putem comunica și face o echipă frumoasă (…) Elevilor care până acum nu s-au implicat în astfel de activități le-aș spune să meargă pe instinct, să se implice în voluntariat, în dezbateri academice, proiecte, să facă orice și să își aleagă un domeniu în care simt că le pot fi valorificate calitățile, și unde se pot dezvolta, pentru că senzația când te afli într-un colectiv care te apreciază nu se compară cu nimic”, ne-a spus Mara Negoiță, elevă în clasa a XI-a.

Liceele înscrise în competiția internațională Euroscola vor primi o diplomă de participare, iar cele invitate la Ziua Euroscola care va fi organizată anul viitor, la Strasbourg, vor primi un certificat de participare și vor avea ocazia să ia parte la dezbateri și să lucreze în comisiile din Parlamentul European.

 

 

Articolul precedentÎn weekend are loc o nouă ediție a Târgului de Toamnă la Sfântu Gheorghe
Articolul următorSpitalul Municipal Târgu Secuiesc se extinde