Asociaţia Municipiilor din România a avut în această săptămână o primă întâlnire de lucru cu premierul Ludovic Orban.
În cadrul acestei întâlniri, primarul mun. Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a solicitat Guvernului să reglementeze situaţia juridică a caselor de cultură ale sindicatelor, care şi-au încetat activitatea şi s-au degradat, astfel încât imobilele să poată fi reabilitate şi reintroduse în circuitul public.
„Este o datorie de 30 de ani a tuturor guvernelor reglementarea juridică a acestor imobile. Aceste imobile se află în centrele oraşelor şi aproape toate se află într-o stare de degradare şi, cu siguranţă, nu servesc cultura. Ar trebui rezolvată şi reglementată şi această problemă”, a declarat primarul Antal Arpad.
Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe şi-a încetat activitatea în urmă cu mai bine de şapte ani, după ce Primăria i-a blocat conturile pentru neplata impozitelor la bugetul local, iar, potrivit primarului, la ora actuală datoriile se cifrează la peste 2 milioane de lei.
Poligonul din Sfântu Gheorghe nu este folosit de mai mulţi ani
De asemenea, primarul municipiului Sfântu Gheorghe a ridicat şi problema transferării în proprietatea autorităţilor locale a imobilelor şi terenurilor nefolosite ale Ministerului Apărării Naţionale (MApN), printre acestea numărându-se şi poligonul militar aflat pe teritoriul oraşului.
Antal Arpad a precizat că poligonul din Sfântu Gheorghe, cu o suprafaţă de aproape 70 de hectare, nu este omologat, prin urmare nu este folosit de mai mulţi ani.
„O solicitare se referă la transferarea acelor imobile ale MApN care nu sunt folosite sau nu sunt omologate. În ultimii 30 de ani au fost transferate multe asemenea imobile către autorităţile locale şi de fiecare dată, acolo unde s-a întâmplat acest lucru, a avut de câştigat comunitatea. Zona noastră, zona ţinutului secuiesc, este o pată albă pe harta României în ceea ce priveşte aceste transferuri.
Nu va fi guvern în România unde eu nu am să ridic această problemă. Şi am învăţat că în România nu aduce anul ce aduce ceasul. Aştept acel ceas, acea oră, acel moment în care vom reuşi să obţinem măcar acele imobile şi terenuri care nu sunt folosite, nu sunt omologate şi care, practic, nu pot fi folosite de către MApN şi acum stau. Vorbim despre clădiri care sunt degradate ori vorbim de terenuri care sunt bune doar de păşunat şi nu cred că asta este menirea Ministerului Apărării Naţionale, să aibă terenuri de păşunat”, a declarat primarul Antal Arpad.
În urmă cu aproape opt ani, Primăria Sfântu Gheorghe a adunat circa 5.000 de semnături de susţinere din partea cetăţenilor municipiului pentru transferarea poligonului.