Un cârnat lung de 10 metri, realizat dintr-o singură bucată, dar și o papară record, preparată din 600 de ouă și cârnați, se numără printre surprizele din acest an de la Parada cârnaților.
Sâmbătă, 10 noiembrie, în Sala Sporturilor „Szabo Kati” din Sfântu Gheorghe va avea loc cea de a XVI-a ediție a Paradei cârnaților, cel mai longeviv eveniment gastronomic din județul Covasna, care și în acest an se va desfășura simultan cu Festivalul verzei. Cele două evenimente sunt organizate de Consiliul Judeţean Covasna, în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna, Asociaţia Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ASIMCOV) şi Asociația Unităţilor de Alimentaţie Publică din Sfântu Gheorghe (SVESZ).
„Pentru că prima dată în istorie vom avea un mic dejun public, din 600 de ouă și cârnați, pentru 300 de persoane. Așa vom începe acest eveniment, iar înainte de micul dejun se va face cea mai mare ciocnire cu pălincă. Vom avea și o pâine uriașă cu cârnați și cartofi, dar și un cârnat de 10 metri preparat dintr-un singur maț, pentru că s-au mai făcut cârnați lungi, din mai multe bucăți, dar acum se va face dintr-o singură bucată”, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului județean Covasna, Tamas Sandor.
Potrivit organizatorilor, până în momentul de față, pentru ediția din acest an a Paradei cârnaților s-au înscris 50 de echipe, iar pentru Festivalul verzei 12. Fiecare echipă va fi formată din 10 persoane și va primi câte 10 kg de carne de porc și 15 metri de membrană pentru cârnați – în cazul participanților la Parada cârnaților, respectiv 4 kg de carne de porc – în cazul celor de la Festivalul verzei.
Cea mai bună rețetă va primi titlul de „cârnatul anului”, iar anului viitor produsul va fi scos la vânzare pe rafturile magazinelor Bertis și ale partenerilor
În acest an, printre jurați se vor număra și directorul Direcției Agricole Covasna, Konczei Csaba, dar și cel al Direcției Sanitar-Veterinare, dr. Siko Barabasi Sandor. Acesta din urmă se va asigura că participanții nu vor aduce de acasă carne sau preparate din carne de porc, o măsură luată de autorități pentru a preveni extinderea pestei porcine africane.
De altfel, acesta a fost și motivul pentru care cele două evenimente gastronomice au fost la un pas de a nu mai fi organizate.
Programul complet:
09:00 – 10:00 Înregistrarea (preluarea banderolelor), decorarea mesei, pregătiri
09:30 – Tăierea pâini uriașe cu cârnați
10:00 – 11:00 Mic dejun comun pentru competitori
11:00 – 11:30 Preluarea cărnii și a accesoriilor
11:45 – 12:00 Deschiderea oficială a concursului
12:00 – 14:00 Prepararea şi umplerea cârnaţilor
12:00 – 15:00 Concursul preparatelor din varză
14:00 – Pregătirea unui cârnat de 10 metri
14:00 – 17:30 Jurizare (Parada Cârnaților, Festivalul Verzei)
14:00 – 18:00 Ansamblul folcloric din Cașinul Nou
18:00 – 18:30 Decernarea premiilor