pirotehnice

Peste 160 de acțiuni și controale desfășurate și peste 50 kg de articole pirotehnice au fost confiscate de polițiști, în cadrul planului de măsuri „Foc de Artificii 2018-2019”.

Începând din luna noiembrie a anului trecut și până la începutul lunii ianuarie 2019, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Covasna au intensificat activitățile specifice pe linia prevenirii și combaterii operațiunilor ilegale cu materiale pirotehnice.

Astfel, oamenii legii au desfășurat atât controale punctuale, cât și acțiuni cu efective mărite în complexe comerciale sau în piețe, în acestea fiind angrenați polițiști de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, polițiști de la structurile de ordine publică, atât din mediul urban cât și din zonele rurale.

În urma celor 168 de acțiuni și controale desfășurate în această perioadă, polițiștii au constatat 17 infracțiuni pentru care au întocmit dosare de cercetare penală, în cadrul acestora fiind cercetate 13 persoane. Tot în urma acestor acțiuni, polițiștii au aplicat 103 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 46.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor altor acte normative, de pildă, pe linie silvică sau circulație rutieră.

Nicio persoană nu a fost rănită în acest sezon

De asemenea, în cadrul acțiunilor derulate de polițiști pe această linie, au fost descoperite și confiscate, în total, 51,6 kg de articole pirotehnice care erau deținute și/sau comercializate ori folosite în mod ilegal.

Pentru prevenirea săvârșirii de ilegalități în domeniu, pe lângă acțiunile menționate anterior, polițiștii au desfășurat în această perioadă, în școli, peste 100 de activități informativ-preventive. Scopul acestora a fost de a-i informa pe tineri referitor la prevederile legale pe această linie, clasificarea articolelor pirotehnice și prezentarea aspectelor referitoare la folosirea acestor articole și condițiile impuse de lege în acest sens. De asemenea, au fost prelucrate și informații vis-a-vis de  riscurile la care sunt expuse persoanele care utilizează articole pirotehnice, mai ales pe cele din categoriile interzise, începând de la sancțiunile legale, până la riscurile la adresa integrității corporale.

De menționat este faptul că în acest sezon nu a fost înregistrat niciun caz în care vreo persoană să fie rănită din cauza utilizării articolelor pirotehnice.

 

Articolul precedentArestați preventiv pentru tentativă de furt
Articolul următorAmenzi de peste 14.000 de lei, aplicate de DSVSA Covasna în perioada sărbătorilor