Asemenea edițiilor anilor precedenți, în programul celei de-a șaptea ediţii a Festivalului de artă contemporană pulzArt, organizat în perioada 19-22 septembrie la Sfântu Gheorghe, ocupă un loc deosebit atelierele de lucru (workshopurile).

Oferta este diversificată, pentru că va fi atelier de clovni, de cusut al genților design, modelarea betonului, crearea de colaje și introducere în procesele creării instalațiilor în spații publice.

Deoarece anul 2019 este Anul Elevilor la Sfântu Gheorghe, organizatorii au făcut eforturi pentru a aduce la festival programe care sunt importante din punct de vedere al mobilizării elevilor, în cursul cărora își pot lăsa fantezia liberă, apropiindu-se astfel de spiritualitatea artelor contemporane. Deși atelierele planificate pentru festivalul pulzArt sunt destinate mai multor grupe de vârstă, anul acesta sunt de o relevanță deosebită pentru tineret.

Un workshop BETON. La propriu!

În cadrul workshopului BETON al societății S39 Hybrid Design Manufacture din Ungaria, participanții se implică în activitățile practice ale modelării betonului și vor avea posibilitatea de a turna elemente plastice care pot fi duse acasă. Scopul urmărit este cunoașterea proprietăților materiei, posibilitățile de utilizare a acestuia, toate acestea în echipă, în condițiile satisfacției activității comune. Activitatea se va lansa cu câte o grupă destinată copiilor, respectiv adulților, de câte 15 persoane fiecare. Joi, 19 septembrie cei înscriși pot participa la un atelier de turnare a betonului, apoi sâmbătă, pe data de 21 septembrie vor participa la un atelier de demontare cofraje, de lucrări de finisare.

Activitatea destinată copiilor se va desfășura cu ambele ocazii între orele 10:00-14:00, iar cea destinată adulților între orele 15:00-19:00. Participarea necesită înregistrare, prețul complet fiind de 100 de lei, respectiv pentru elevi indiferent de grupa de vârstă de 50 de lei. Termen de înscriere: 15 septembrie 2019, miezul nopții. Pentru grupa copiilor se așteaptă înscrierea copiilor cu vârsta între 8 și 14 ani. Formular de înscriere: bit.ly/pulzArt7-betonworkshop

Mostră din viața de clovn

În cursul festivalului pulzArt, actorul, regizorul și pedagogul de teatru austriac Walter Anichhofer va susține un atelier de lucru intitulat Mostră din viața de clovn (A Taste of Clown), în cursul căruia participanții își asumă descoperirea clovnului din sine. Workshopul de trei zile care va avea loc în perioada 19-21 septembrie la Casa de Cultură „Kónya Ádám” şi va include o activitate zilnică de 3 ore pentru două grupe de maxim 12 persoane. Pentru grupa profesională se așteaptă participanți deja experimentați în oricare ramură a artelor spectacolului (arta teatrală, arta teatrului de păpuși, dans, teatru-mișcare), iar în grupa amatorilor cei interesați de peste 14 ani, care nu au în mod neapărat experiență de interpret.

Având în vedere faptul atelierul se va desfășura în limba engleză, pentru înscriere se solicită un nivel elementar de cunoaștere a limbii engleze, termenul de înscriere fiind 10 septembrie, miezul nopții. Taxa de participare este de 100 de lei, cu reducere 50 de lei, ceea ce include și biletul de intrare la spectacolul din ziua de joi intitulat „Coulrophobia: doi clovni blocați într-o lume de cartoane”. Formular de înscriere: bit.ly/pulzArt7-clownworkshop

Atelier de creat genţi

Workshopul de genți design Re+Concept din 21-22 septembrie este metoda proprie a Grupei Medence din Ungaria – acest lucru fiind adevărat atât în privința obiectelor de creat, cât și în privința procesului de creație. Workshopul asigură pentru grupele de oricare componență posibilitatea de implicare, garantând satisfacția, spiritul eliberator al creației, fără să fie necesară în acest sens experiență, cunoștințe anterioare de orice natură, nici de dexteritate specială. În cursul workshopului participanții vor crea genți spectaculoase, practice, unice de design din molinouri utilizate de reclamă.

Atelierul pune în practică spiritul de upcycling, prin procesul reciclării apărând totodată un produs nou, de o funcție mai înaltă. Atelierul se va desfășura în ambele zile între orele 10:00-16:00, fiind permisă sosirea oricând până la ora 13:00, crearea unei genți luând aproximativ trei ore. La atelierul de lucru pot participa în mod gratuit elevi cu vârsta de peste 12 ani, însă doar pe baza înscrierii anticipate. Termenul de înscriere: 15 septembrie 2019, miezul nopții. Formular de înscriere: bit.ly/pulzArt7-reConceptworkshop

Pleci acasă cu un colaj amintire

Artistul plastic Benedek Levente colectează de 15 ani foi volante, brățări, abțibilduri, fotografii, bilete de teatru și de concerte, deci tot felul de amintire tipărite, care îi iese în cale. Din acestea creează de doi ani colaje. În timpul festivalului zilnic între orele 11:00-17:00 participanții workshopului COLL[AGE] care se va desfășura în holul Teatrului „Tamási Áron” vor fi invitați de Benedek Levente să aducă la activitatea de atelier colecțiile lor proprii pe suport de hârtie, din care apoi vor crea, cu utilizarea colecției artistului, un colaj propriu pe care-l vor putea duce acasă.

Pe lângă acestea două persoane vor avea posibilitatea să aibă o viziune asupra procesului de creare al unei instalații complexe în spațiu public. Asta pentru că artista plastică Kovács Kinga caută pentru perioada 12-16 septembrie asistenți care lucrează cu precizie și răbdare, ca să construiască împreună cele două creații individuale de la Sfântu Gheorghe. Expoziția individuală a lui Kovács Kinga se va realiza în organizarea Centrului de Artă din Transilvania (EMŰK), festivitatea de deschidere va avea loc pe data de 21 septembrie la Casa cu Arcade. Pentru informații, înscriere vă rugăm să contactați artista prin e-mail la [email protected].

Articolul precedentITM Covasna începe controale la instituţiile publice din judeţ
Articolul următorPeste 2.000 de elevi covăsneni primesc luni primul ghiozdan