Aparatură medicală nouă și investiții de zeci de milioane de lei în acest an la Spitalul Județean de Urgență „dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe. Medicul primar radiolog Roșu Matyas, cel care din luna iunie asigură interimatul în funcția de director medical, spune că 2019 a fost un an „extraordinar de bun”.

Instituția „s-a îmbogățit” în ultima perioadă cu sisteme radiologice digitale, ecografe noi, aparate performante pentru realizarea analizelor medicale și un aparat de mamografie pentru depistarea cancerului la sân, care a fost montat în cursul acestei săptămâni. În plus, săptămâna viitoare spitalul va primi un computer tomograf nou, ultraperformant, cu ajutorul căruia personalul medical va putea face examinări cardio.

„De la Ministerul Sănătății ni s-au alocat aproximativ 12 milioane lei, iar alte aproximativ 2 milioane lei au venit de la Consiliul Județean Covasna (…) Miercuri s-a montat mamograful, este un aparat digitalizat, cu tomosinteză, care costă undeva la 230.000 euro fără TVA. Săptămâna viitoare, marți, vom primi un computer tomograf nou de 128 de slice-uri cu care vom putea face şi examinări cardio. Am primit două aparate de radiologie noi digitalizate și încă un aparat de radiologie pentru dispensarul TBC din centrul oraşului, pentru că acolo era un deficit mare. E un aparat foarte bun, cu braţ „C” pentru chirurgie, cu care se vor putea monta stimulatoare cardiace, iar când vom avea profesionişti pregătiţi se vor putea pune implanturi de stent și se vor putea face operaţii vasculare. Avem 3 chirurgi vasculari tineri, bine pregătiţi, care vor putea face intervenţii mult mai uşor şi mult mai precis. Am primit foarte multă aparatură şi pe secţia Oftalmologie, un microscop performant, laboratorul de analize medicale a fost înzestrat și el cu cel puţin 3 sau 4 aparate performante și foarte multe truse de chirurgie. S-au achiziționat și două ecografe foarte performante, unul la secția de Radiologie, altul la cea de Ginecologie, ambele utilizează substanță de contrast. Le-am primit în ultimele săptămâni în acest pachet de echipamente și au costat 450.000 lei bucata. Un astfel de aparat știe elastografie cu substanțe de contrast, și va fi bun inclusiv pentru pacienții cu fibroză hepatică”, ne-a declarat directorul medical.

Acesta spune că suma era destinată inițial reabilitării vechii clădiri a spitalului, însă modificările legislative au dus la întârzierea începerii execuției proiectului astfel că banii au fost redirecționați către achiziționarea de echipamente.

„Aceste 14 milioane de lei au fost o parte pentru echipamente şi o altă parte pentru reabilitare şi construcţii de clădiri noi. Licitaţiile pentru construcţii sunt foarte greoaie, s-a schimbat legislaţia, s-a mărit salariul minim în construcţii şi ne-a dat peste cap, așa că am reuşit să facem doar proiectul de reabilitare pentru clădirea veche şi proiectul de construcţie pentru spitalul TBC. În rest, de exemplu pentru unitatea Stroke proiectul şi execuţia s-au scos de 6 ori la licitaţie şi nu am avut niciun participant. De aceea am început demersurile din timp şi partea de finanţare pentru construcţie am trecut-o la echipamente, aşa că în mare parte am reuşit să cheltuim aceşti bani. Licitaţiile s-au finalizat, aparatele au început să sosească şi să fie puse în funcţiune”, ne-a mai explicat dr. Roșu Matyas.

Proiecte majore și pentru anul viitor

Directorul medical spune că deși perioada rămasă din mandatul de interimar este destul de scurtă, până la predarea ștafetei viitorului ocupant, în perioada imediat următoare prioritară rămâne obținerea autorizațiilor pentru punerea în funcțiune a noii aparaturi și instruirea personalului medical.

„Fiind ales interimar nu mi-am făcut planuri foarte mari pentru anul viitor (…) cu toate astea, prioritar este să punem în funcţiune aceste aparate pe care le-am achiziţionat, pentru că acest lucru durează. Durează şi pregătirea personalului medical, durează obţinerea de autorizaţii de la diferite instituţii ale statului pentru a putea pune în funcţiune această aparatură (…) Avem în vedere să construim o clădire nouă pentru TBC, o clădire nouă pentru echipamentul de rezonanţă magnetică şi o unitate Stroke, şi trebuie neapărat renovată clădirea veche unde în prezent funcţionează secţiile de Interne, Oftalmologie şi Neurologie, pentru că are 100 de ani. Acolo vrem să facem nişte saloane mai mici, cu două-trei paturi, în condiţiile în care acum saloanele au 6-8 paturi. Vrem să modernizăm, de aceea este nevoie să construim încă un corp de clădire în acest loc”, a mai explicat directorul medical.

El a mai precizat că la capitolul aparatură, până în acest an în unele domenii nu mai fuseseră făcute investiții de cel puțin 10 ani.

Articolul precedentMiracol înainte de sărbători la Sfântu Gheorghe… La vederea containerului Caritas, un om s-a ridicat din scaunul rulant
Articolul următorLady & The Tramps, spectacol caritabil pentru copiii cu diabet din Oradea