Poliţiştii Biroului pentru Imigrări al Judeţului (BIJ) Covasna au emis, anul trecut, 13 avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi au asigurat managementul şederii şi rezidenţei pentru un număr de 701 persoane, majoritatea cetățeni europeni, provenind din țări precum Ungaria, Germania, Italia, Austria și Franța, dar și din SUA, Moldova, China, India și Turcia, fiind emise peste 165 de documente de ședere, se arată într-un comunicat al instituției.

18 străini au fost depistați în situații ilegale, 9 dintre aceștia fiind obligați să părăsească teritoriul României. Totodată, polițiștii BIJ Covasna au aplicat, în cursul anului 2019, 35 de sancțiuni contravenționale în cuantum de 54.200 de lei.

„Principalele scopuri pentru care străinii și-au stabilit rezidența sunt conexe dreptului la unitatea familiei (membri de familie ai cetățenilor români, reîntregirea familiei, U.E sau S.E.E) angajare în muncă, alte activități care nu contravin legilor române sau stabilirea permanentă pe teritoriul țării noastre. În ceea ce privește admisia în România, în perioada de referință au fost primite 14 invitații, majoritatea depuse pentru străini proveniți din Egipt și Tunisia. De asemenea, a fost aprobată prelungirea dreptului de ședere și au fost emise 56  de permise de ședere temporară și pe termen lung. Au fost eliberate 88 certificate de înregistrare, 11 cărți de rezidență permanentă și 2 cărți de rezidență temporară pentru cetățenii terți, membri de familie ai cetățenilor U.E/S.E.E/C.H.”, se arată în comunicatul BIJ Covasna.

Tot în cursul anului trecut, au fost înregistrate 15 cereri pentru obținerea avizelor de angajare, majoritatea pentru cetățeni proveniți din Nepal, Sri Lanka, și Camerun. Dintre acestea, au fost aprobate 13 cereri pentru lucrători permanenți.

În cazul cetățenilor străini depistați în situații ilegale au fost emise 8 decizii prin care s-a stabilit obligația de returnare sau termenul pentru plecarea voluntară, și au dispus măsura revocării dreptului de ședere temporară pentru un străin, pentru care a fost emisă și decizie de returnare.

Cele 35 de amenzi care însumează 54.200 de lei au fost aplicate unui număr de 31 de persoane fizice, respectiv 4 juridice, pentru nerespectarea regimului străinilor în România, libera circulație pe teritoriul țării a cetățenilor statelor membre ale U.E/S.E.E și a cetățenilor Confederației Elvețiene, încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României.

Articolul precedentConcertul Orchestrei Simfonice din Brașov, în curând, la Sfântu Gheorghe
Articolul următor„Apartamente de necesitate” pentru locuitorii din Sfântu Gheorghe