După scandalul de zilele trecute de la o fabrică de panificație din Ditrău, județul Harghita, unde localnicii au refuzat să accepte doi cetățeni din Sri Lanka, afaceristul sucevean Ștefan Mandachi, devenit cunoscut pentru construirea primului metru de autostradă, a anunțat printr-o postare pe Facebook că îi va angaja pe cei doi ca șefi de producție în panificație, și va posta poze cu el și cu aceștia în locație.

În plus, inițiatorul mișcării #șîeu a anunțat că va deschide ”cât de curând” un local în Sfântu Gheorghe, în care va angaja și străini, „ca să știe nebunii cu gândire feudală”.

„Eu dacă eram în locul patronului de la Ditrău nu aș fi renunțat la cei doi străini pentru nimic în lume. A fost laș, deși cine știe ce nebuni l-au presat… Știa cu ce probleme ne confruntăm noi antreprenorii, dar a tăcut. Eu preferam să închid restaurantul, să vând afacerea, să fac revoluție, dar n-aș fi renuțat la cei doi brutari. Nu pentru că sunt eu bun la inimă, ci ca o formă de protest împotriva Statului care a alungat toți românii peste granițe. I-a hăituit și pe angajați și pe patroni, până a rămas țărișoara golită. Îi angajez eu ca brutari în orice restaurant de-al meu, cu riscul să pierd clienții sau să provoc răscoale. Ei să pună degetul pe hartă, avem locații în toată țara, îi pun șef de producție la panificație și postez poze cu mine și cu ei în locație. Cine poate să-mi dea detalii cum pot ajunge la ei, să-mi scrie urgent în privat. Sunt foarte hotărât!”, a scris Ștefan Mandachi pe Facebook.

El s-a declarant șocat de reacțiile xenofobe ale localnicilor, și spune că nu și-a imaginat că mai poate vedea astfel de scene în 2020.

„O să deschid cât de curând o franciză în Sfântu Gheorghe. Vor fi străini acolo, s-a priceput? Deși nu erau planificați! Asta ca să știe nebunii cu gândire feudală și să ne evite. Am voie să respect legea în țara mea, nu?”, a mai spus inițiatorul mișcării #șîeu.

Reacțiile nu au întârziat să apară, iar unii dintre locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe s-au declarant nerăbdători să vadă primul restaurant deschis la Sfântu Gheorghe:

„Sunt maghiar, din Sfantu Gheorghe. Suntem alt judet, altă mentalitate, și m-aș bucura de un Spartan. Faceti autocolante bilingve și cu autostrăzi? Ne ar plăcea”, a scris un locuitor din Sfântu Gheorghe.

„Dacă o să plătești la nivel de Sfântu Gheorghe nici dracu nu se va angaja la tine, până și ungurii fac naveta în Brasov :)) crezi că-s câinii cu covrigi în coadă și gardurile din cârnați? Probabil vei fi miezul pe acolo… ala din Kortos”, a scris altcineva.

IPJ Harghita a deschis dosar de cercetare penală pentru incitare la ură și discriminare, în scandalul de la Ditrău.

Aproximativ 300 de persoane au participat la o întâlnire cu primarul, spunându-și nemulțumirile.

Unii au explicat că nu este vorba despre discriminare, reproșurile lor fiind îndreptate mai mult spre patronul brutăriei, decât spre cei doi străini.

Patronul a transmis o scrisoare în care a explicat că va retrage din producție cei doi străini și a cerut scuze localnicilor.

Articolul precedentTeatrul Independent Osonó împlinește 27 de ani. Actorii sărbătoresc în turneu în Italia
Articolul următorSe pot cumpăra bilete pentru marele concert al Orchestrei de Cameră Ciuc