Teatrul Independent Osonó din Sfântu Gheorghe împlinește luni, 3 februarie, 27 de ani de la înființare.

Trupa se află zilele acestea în turneu, în orașul italian Poggio Mirteto, unde în data de 31 ianuarie a început realizarea unei noi coproducții, alături de „Associazione di promozione sociale Oltre”.

Spectacolul este regizat de Fazakas Misi, iar la repetiții, pe lângă cei șapte actori italiani, participă și Mucha Oszkár, actorul Trupei Osonó.

Repetițiile se vor desăşura în mai multe etape, premiera fiind programată în toamna acestui an, atât în oraşul Italian Poggio Mirteto, cât şi în Budapesta.

„ Şi în anul 2020,  scopul Trupei Osonó rămâne căutarea şi experimentarea de noi forme de expresie teatrală, prin care să-şi mărească şi să-şi diversifice publicul. Mai precis, programul Trupei se va derula mai ales în Budapesta și va cuprinde reprezentaţii teatrale în formule diverse, de la teatru clasic până la teatru-forum în săli de clasă, tabere şi ateliere destinate tinerilor pasionaţi de teatru, cursuri de formare pentru profesori și workshop-uri de autocunoaștere și dezvoltare a personalității realizate pentru adulți”, a transmis managerul trupei, Fazakas Misi.

De la înfiinţarea sa, în 1993, şi până astăzi, Trupa Osonó a avut 179 de membri. În cei 27 de ani de existenţă, Teatrul Osonó a produs 22 spectacole, dintre care 6 în coproducție cu trupe din Thailanda, Maroc, Budapesta, Italia și Sfântu Gheorghe. Cu aceste producţii şi coproducţii, Trupa a susţinut 1.429 de reprezentaţii, din care 1.164 în ultimii 11 ani, în 320 de localități din 28 țări, de pe 3 continente. Până în acest moment, producţiile artistice şi proiectele educaţionale ale Teatrului Independent Osonó au câştigat 53 de premii naționale și internaționale.

Fondatorul și liderul Trupei până în anul 1998 a fost Salamon András, iar din 1998 până în prezent, Trupa e condusă de Fazakas Misi.

Prin performanţele sale, mai ales din ultimii 11 ani, Osonó a reuşit să funcționeze ca un teatru alternativ independent. În această calitate, pe lângă producţiile teatrale, Osonó a lansat proiecte sociale şi educaţionale, pe diverse teme, la nivel naţional şi internaţional.

Teatrul Osonó este o iniţiativă teatrală independentă, un atelier cultural, unde tinerii au şansa de a experimenta diverse formule teatrale contemporane.  Teatrul Osonó produce spectacole de teatru, organizează workshop-uri şi training-uri pentru tineri şi adulţi, iar toate reprezentaţiile sale teatrale sunt urmate de dialoguri cu spectatorii, cu scopul de a exersa împreună comunicarea pe teme de interes comun.  Proiectele educaţionale şi sociale ale Trupei Osonó sunt gândite drept spaţii de întâlnire şi dezbatere pe teme de maximă actualitate, unde participanţii trăiesc o intensă experienţă a cunoaşterii de sine, prin confruntarea cu ceilalţi.

Articolul precedentACS Sepsi-SIC – FCC Baschet Arad, diseară, în Arena Sepsi Sfântu Gheorghe
Articolul următorAfaceristul Ștefan Mandachi, inițiatorul mișcării #șîeu, deschide un Fast-Food la Sfântu Gheorghe. ”Vor fi străini acolo, ca să știe nebunii cu gândire feudală”