Numărul pacienților care suferă de depresie și diverse tulburări mintale a crescut în ultimii ani în județul Covasna.

Datele Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe arată că în 2018, la secția de Psihiatrie au fost tratați 724 de pacienți, dintre care 129 pentru depresie.

Numărul pacienților care au necesitat tratament psihiatric a fost în creștere anul trecut, fiind înregistrate 820 de cazuri, iar numărul celor diagnosticați cu depresie a crescut la 155.

Tot în cursul anului trecut, 54 de persoane au fost internate la Spitalul Județean de Urgență în urma unor tentative de sinucidere, numărul fiind în ușoară scădere față de 2018, când au fost internate 66 de persoane.

„Împreună pentru sănătatea mintală! Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale!” – campanie DSP Covasna

În luna ianuarie, Direcția de Sănătate Publică Covasna a lansat o campanie de informare și conștientizare a populației privind problematica sănătății mintale.

Potrivit acestora, în 2018, ponderea pacienților cu tulburări mintale și de comportament din România a fost de 2.445 cazuri la 100.000 de locuitori.

„Sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătăţii individuale și a „stării de bine”, descriind nu doar absența bolii, ci și capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viața familială, socială și profesională. Spre deosebire de afecțiunile somatice, identificarea și intervenția timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza unor factori precum natura subiectivă a acuzelor și teama stigmatizării. Tulburările mintale constituie una dintre cauzele principale ale poverii bolii și ale anilor de sănătoasă pierduți, afectând calitatea vieții”, spun specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna.

Campania, finanțată de Ministerul Sănătății, s-a adresat și profesioniștilor din asitența medicală primară, iar sub sloganul „Împreună pentru sănătatea mintală! Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale!”, covăsnenii au primit informații despre impactul tulburărilor mintale asupra vieţii bolnavilor, îmbunătățirea îngrijirilor și înlăturarea stigmatizării persoanelor cu tulburări mintale, sau aplicarea testelor de screening în cabinetele medicilor de familie.

Articolul precedentElevii covăsneni, implicați într-un program de integrare a persoanelor cu dizabilități
Articolul următorEfectele vremii nefavorabile înregistrate la nivel național