În ultimele 24 de ore, pompierii militari au intervenit în 34 de județe (AG, AR, BC, BR, BT, BH, BN, BV, BZ, CJ, CL, CS, CT, CV, DB, GL, GJ, GR, HD, HR, IF, IL, MM, MS, NT, OT, PH, SM, SV, TM, TL, TR, VL și VN) și municipiul București. Cele mai multe efecte au fostînregistrate în județele Brăila, Ialomița, Călărași și Prahova.

Din cauza depunerilor de zăpadă și a vântului puternic au fost doborâți 361 copaci, 6 panouri publicitare, 11 stâlpi de electricitate și 111 elemente de construcție de la nivelul unor imobile, iar 105 autoturisme au fost avariate. Totodată, în urma manifestării fenomenelor meteo periculoase, 7 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Misiunile colegilor noștri au constat și în deblocarea a 70 de autovehicule, cu peste 650 de ocupanți, surprinse de viscol sau care au derapat.

Din cauza viscolului sau a copacilor căzuți pe carosabil, 2 autostrăzi (A1 la km 36 din cauza unui autotren derapat și A2 pe tronsonul București – Fetești), 443 segmente de drumuri naționale, 20 drumuri județene, și 1 drum comunal au fost afectate. Pentru remedierea situației, echipaje specializate au fost permanent în teren, astfel încât circulația sa se desfășoare în condiții normale.

Totodată, în județe Brăila, Buzău, Ialomița și Tulcea circulația rutieră a fost închisă pe toate categoriile de drumuri, până la ieșirea de sub avertizarea COD ROȘU.

Vremea rea a generat probleme și la alimentarea cu energie electrică, fiind înregistrate avarii în 180 localități din 19 județe (AB, BH, BR, BZ, BN CJ, CV, DB, GL, GR, HR, IF, MM, MS, PH, SB, SM, SJ și VN).

Pentru soluționarea situației, echipele de intervenție ale distribuitorilor de energie electrică acționează în toate zonele pentru restabilirea alimentării în cel mai scurt timp.

Pentru informarea populației asupra atenționărilor meteorologice prognozate sau a măsurilor dispuse preventiv prin închiderea unor segmente de drumuri, inspectoratele pentru situații de urgență au transmis mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT în 9 județe, printre care și Covasna (AG, BZ, BR, CV, DB, HD, HR, NT și PH).

La această oră, în 16 județe (BR, BH, BN, BZ, CL, CS, CT, GL, GR, HR, IF, IL, PH, SV, TL și VN) și municipiul București, se derulează misiuni pentru degajarea zăpezii de pe carosabil, deblocarea persoanelor afectate, împrăștierea materialului antiderapant și pentru repunerea sub tensiune a liniilor electrice.

Încă de ieri, pentru eficientizarea misiunilor de răspuns, IGSU a dispus completarea resurselor existente cu 3 șenilate, 5 autofreze și 2 autospeciale pentru transport victim multiple dislocate în sprijinul județelor Argeș, Buzău, Brăila, Constanța, Galați, Vrancea, Tulcea. Aceste mijloace tehnice vor rămâne în zonele afectate până la înlăturarea tuturor urmărilor fenomenelor meteorologice periculoase.

În continuare, la nivel național, peste 5.000 de pompieri militari sunt pregătiți să desfășoare misiuni de salvare și restabilire a situației de normalitate, în contextul vremii nefavorabile.

Situația operativă din zonele afectate de ninsori este permanent monitorizată prin Centrul Operațional Național și vor fi dispuse măsuri imediate, inclusiv suplimentarea forțelor de intervenție, cu resurse din județele mai puțin afectate de vremea neprielnică.

Articolul precedentA crescut numărul pacienților cu depresie și boli mintale în județul Covasna
Articolul următorCovăsnean păcălit de un aşa-zis cetăţean străin care pretindea că nu are bani de benzină