De la începutul anului inspectorii de specialitate din cadrul DSVSA Covasna au efectuat 683 de controale în domeniul siguranței alimentelor.

Astfel, în perioada 19 februarie – 15 martie, în domeniul producerii, depozitării, procesării și respectiv comercializării laptelui au fost efectuate 80 de controale la 20 de ferme de vaci de lapte, unde inspectorii DSVSA Covasna au constatat, printre altele, necompletarea la zi a registrelor de consultații, lipsa programului de autocontrol, igiena necorespunzătoare, depozitarea și răcirea incorectă a laptelui, depozitarea necorespunzătoare a gunoiului de grajd, lipsa buletinelor de analiză privind calitatea laptelui, sau deținerea de animale neidentificate, nereguli pentru care au fost aplicate 6 amenzi contravenționale în valoare totală de 27.000 lei, 3 avertismente scrise și a fost suspendată autorizația de funcționare a două ferme.

Au fost efectuate 42 controale la centrele de colectare a laptelui, la care deficiențele majore au fost deteriorarea spațiilor de lucru, igiena necorespunzătoare, nerespectarea frecvenței prelevărilor de probe, lipsa vizelor periodice a fișelor de sănătate ale animalelor, lipsa testelor de sanitație și a probelor de potabilitate a apei. Pentru deficiențele constatate au fost aplicate două amenzi contravenționale în valoare totală de 3.600 lei, precum și 4 avertismente scrise.

Totodată, au fost verificate şi 17 unități de procesare a laptelui, unde printre neregulile constatate se numără deteriorarea spațiilor de lucru, igiena necorespunzătoare, sau depozitarea necorespunzătoare a produsului finit, pentru care inspectorii DSVSA Covasna au aplicat trei avertismente.

În domeniul siguranței alimentelor au fost efectuate 486 de controale la unitățile care produc, procesează și respectiv comercializează produse alimentare de origine animală, și respectiv 117 controale la nivelul unităților care produc, procesează și respectiv comercializează produse alimentare de origine non-animală (abatoare, măcelării, fast-food, magazine alimentare, brutării, patiserii, restaurante, fabrici de condimente, depozite de legume și fructe etc.). Principalele deficiențe constatate au fost igiena necorespunzătoare, lipsa trasabilității produselor, lipsa procedurilor de autocontrol și de HACCP, produse expirate și deteriorate în spațiile de vânzare, spații frigorifice neîntreținute și neigienizate, lipsa de termograme pentru produsele care se păstrează la temperaturi controlate. Au fost aplicate 11 amenzi contravenționale în valoare totală de 27.600 lei şi 13 avertismente scrise. Au fost confiscate peste 80 kg produse alimentare și au fost ridicate peste 350 de probe pentru analize de laborator”, a transmis directorul DSVSA Covasna, dr. Siko Barabasi Sándor.

Potrivit DSVSA Covasna, astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare.

Articolul precedentPeste 180 de amenzi săptămâna trecută pentru nepurtarea centurii de siguranţă
Articolul următorBărbat tâlhărit luni dimineaţă la Sfântu Gheorghe