Neatenția este de cele mai multe ori cauza care duce la producerea incendiilor. De la țigări uitate aprinse în scrumieră, chiștoace nestinse și aruncate în gunoi sau la voia întâmplării, și până la oale și cratițe uitate pe foc, sunt doar o parte dintre cazurile la care pompierii covăsneni au fost solicitați să intervenă și în acest an.

Purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, slt. Marius Tolvaj ne-a precizat că de cele mai multe ori, apelurile pe care salvatorii covăsneni le primesc prin 112 sunt serioase, oamenii au înțeles să nu abuzeze de numărul unic de urgență, însă nici nu trec nepăsători pe lângă o situație care li se pare gravă, solicitând sprijinul pompierilor chiar și atunci când din coșul unei case ies… aburi.

„Pompierii sau paramedicii SMURD nu sunt solicitați pentru a rezolva cazuri hazli, noi intervenim în situații de urgență pentru a-i salva pe cei ce au nevoie de ajutorul nostru, iar în cele mai multe cazuri, ce văd colegii mei la fața locului nu este deloc ciudat sau pentru oricine. Dar mai sunt și situații când alți cetățeni apelează numărul de urgență 112 fără a se apropia de evenimentul anunțat. Spre exemplu, am avut situații când oamenii anunțau că arde o casă sau o centrală termică, dar până la urmă s-a constat că erau doar aburi sau fum de la coșul casei. În alte situații, aici mă refer la SMURD, se anunță că un om este căzut pe trotuar sau pe un spațiul verde, dar cel care anunță nu se apropie de el, iar până ajunge ambulanța acolo acea persoană se ridică și pleacă”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al ISU Covasna.

Acesta mai spune că, în cele mai multe cazuri, oamenii uită oale pe foc și pleacă de acasă, sau pur și simplu adorm. În situațiile în care simțim fum pe casa scării, pompierii ne sfătuiesc să sunăm la 112 și să ne autoevacuăm.

„Au fost cazuri în care unii cetățeni au uitat o oală sau o tigaie pe foc și fie au plecat de acasă, fie au adormit. Am avut 8 astfel de cazuri, iar în 3 dintre ele au rezultat și pagube însemnate: a ars perdeaua, au ars electrocasnice și mobilierul din bucătărie. De cele mai multe ori, se arde doar uleiul, grăsimea sau conținutul oalei și se degajează o cantitate mare de fum care ajunge și pe casa scării. În aces caz, le recomandăm vecinilor să sune la 112, să verifice dacă răspunde cineva la ușa de unde iese acel fum, să se autoevacueze din bloc și dacă reușesc, să aerisească casa scării”, ne-a mai spus slt. Marius Tolvaj.

Printre cazurile mai ieșite din comun la care pompierii covăsneni au fost solicitați să intervină în acest an se numără pisici rămase în copaci, iepuri ajunși pe acoperișurile sau terasele blocurilor, dar și un pui de urs rămas blocat într-o groapă, dar care până la urmă s-a eliberat singur după ce salvatorii i-au pus o scară.

Foto: arhivă

Articolul precedentFOTO. Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe, reabilitat cu peste 4,7 milioane lei
Articolul următorNoi tarife pentru apă și canalizare în mai multe localități covăsnene