Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna intensifică în această perioadă acțiunile de verificare și control pe linia respectării prevederilor legale în domeniul comercializării şi utilizării materialelor pirotehnice.
În urma activităților desfășurate, polițiștii au depistat un tânăr de 26 de ani care oferea spre vânzare articole pirotehnice, existând date că acesta ar fi vândut chiar, către minori, astfel de articole.
„Polițiștii au descoperit și confiscat 180 bucăţi de articole pirotehnice, făcând parte din categoriile 1, P1 și F3, iar cel în cauză este cercetat acum pentru efectuare de operațiuni ilegale cu articole pirotehnice. Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1, către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Nicoleta Tolvaj-Marin.
„Cu petardele nu te joci!”
Multe dintre obiectele pirotehnice mici pot fi considerate periculoase și pot răni. Poliţiştii recomandă să vă protejați copiii și să discutați cu ei despre riscurile pe care le pot aduce petardele sau artificiile.
De asemenea, ca persoane fizice puteți cumpăra sau folosi doar materialele pirotehnice din categoria F1, adică cele de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse. Petardele din categoria F1 nu trebuie să conţină mai mult de 2,5 mg de fulminat de argint.
În conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai dacă există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie.
Ce riscați dacă folosiți articole pirotehnice interzise?
Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Polițiștii atrag atenția asupra faptului că folosirea articolelor pirotehnice de natură artizanală, a celor din categorii de risc ridicat, sau neluarea unor măsuri de siguranță atunci când sunt utilizate articolele pirotehnice comercializate în această perioadă, poate duce la accidente nedorite.
Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 (care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil, destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv cele destinate utilizării în interiorul clădirilor) pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.
De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoria P1 (altele decât cele de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut) către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Articolele pirotehnice din categoria P1, denumite generic „emițătoare de sunet”, se pot utiliza doar în scopurile menționate de producătorul acestora (pentru îndepărtarea animalelor agresive sau pentru a speria animalele sălbatice de către fermieri sau vânători) sau alte destinații tehnice, utilizarea necorespunzătoare a acestora fiind sancționată conform Legii nr. 61/1991, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.