Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) derulează de mai mulți ani un program pentru luarea în evidență a denumirilor stradale și a numerelor administrative ale imobilelor, acestea fiind centralizate în Registrul Electronic Național al Nomenclaturilor Stradale (RENNS).

Deși legea obligă primăriile din țară să furnizeze și să actualizeze datele referitoare la nomenclatura stradală proprie, în județul Covasna 11 din cele 45 de Unități Administrativ-Teritoriale nu au înregistrat nicio stradă sau număr administrativ în RENNS.

În această situație se află localitățile Aita Mare, Baraolt, Belin, Bixad, Brăduț, Dobârlău, Ghelința, Ghidfalău, Lemnia, Ojdula și Valea Crișului, în vreme ce la Dalnic și Moacșa au fost înregistrate doar străzile, nu și numerele imobilelor de pe raza lor.  

Primarul orașului Baraolt, Benedek Huszár János, dă asigurări că problema cu RENNS este una temporară și urmează să fie remediată, în timp ce edilul comunei Lemnia, Jénáki Csongor, a transmis că proiectul nomenclatorului final urma să fie aprobat în ședința din luna iulie a Consiliului Local, iar ulterior o societate specializată se va ocupa de implementarea datelor RENNS.  

Sunt și localități care au făcut progrese în această direcție. În luna iulie, comuna Catalina a introdus un număr de 40 de străzi și 1517 numere administrative față de luna anterioară, iar comuna Comandău a introdus două străzi și 404 numere administrative.

Primarul comunei Ojdula, Pénzes Ágoston a transmis că în luna aprilie a acestui an a fost adoptată HCL pentru aprobarea atribuirii denumirii străzilor, renumerotarea administrativă a imobilelor și aprobarea nomenclatorului stradal, urmând ca firma Toposilv SRL să se ocupe de încărcarea datelor.

Primăriile Bixad, Brăduț, Ghidfalău și Valea Crișului nu au înregistrat până în prezent niciun utilizator pentru a introduce date în acest registru. Deși pe site-ul ANCPI Primăria Brăduț figurează fără utilizatori activi în RENNS, Lazar Eniko, referent agricol în cadrul instituției, a transmis că introducerea datelor în sistem este în curs de rezolvare.

Primarul comunei Valea Crișului, Kisgyörgy Sándor, admite că persoana desemnată inițial să se ocupe de introducerea datelor în Registrul Național nu mai este angajată a Primăriei, urmând ca situația să se regleze în viitorul apropiat.

Pe raza județului Covasna există 82.885 de adrese, cu toate acestea doar 48.075 au fost introduse în RENNS (față de 42.490 cât erau în iunie), ceea ce reprezintă 58% din total. 

Barcani, Ghelința și Valea Mare, fără gospodării înregistrate în Registrul Agricol Național

ANCPI gestionează și Registrul Agricol Național (RAN), un sistem informatic care le permite unor instituții precum Ministerul Agriculturii, ANSVSA, MDRAP, ANCPI sau APIA și proprietarilor de terenuri agricole obținerea în timp real (pe măsura colectării) a datelor referitoare la gospodăriile proprii, sau pentru care sunt reprezentanți legali, fiecare având posibilitatea semnalării situațiilor neconforme. Sistemul este centralizat, putând fi accesat de oriunde fără a mai fi necesară înaintarea unei cereri, așa cum se întâmpla în trecut, iar ulterior datele să fie căutate de funcționarii primărilor cu orele prin registrele în format fizic.

Deși toate primăriile din județul Covasna au înregistrat cel puțin un utilizator, comunele Barcani, Ghelința și Valea Mare nu au introdus nici măcar o gospodărie în acest registru electronic. În luna iunie, comuna Lemnia a reușit să introducă un număr de 537 de gospodării.

Primarul comunei Barcani, Pastor Nicolae, a explicat că programul deținut de instituție nu a permis transferul fișierelor, iar contul secretarului general al UAT-ului nu a fost activ, însă a dat asigurări că problemele care au dus la această situație au fost între timp remediate, urmând ca și această comună să apară pe harta localităților care au un registru agricol adus la zi în format electronic.

 

Articolul precedentCOD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată, pentru majoritatea regiunilor din țară
Articolul următorȘedință CRUCIALĂ a Coaliției PSD-PNL-UDMR! Ciolacu a făcut anunțul: care este PRIORITATEA guvernanților