Patru localităţi din județul Covasna vor avea până în 2020 internet gratuit în spaţiile publice, cu finanţare europeană, prin programul WiFi4EU, printre acestea numărându-se și comuna Zăbala, cu satele aparținătoare Peteni, Surcea, Tamașfalău și Zăbala.

Primarul comunei Zăbala, Fejér Levente ne-a precizat că instituția pe care o conduce a început deja demersurile pentru instalarea punctelor de acces în spațiile publice, astfel că până la mijlocul lunii august locuitorii vor avea internet wireless gratuit.

„E în curs, am semnat contractul deja. Preconizăm că până la mijlocul lunii august va fi funcțional. Vom avea internet gratuit în spațiile publice, și la Tamașfalău și la Surcea, și în Zăbala, în total sunt 7 locații unde vom avea și internet intern, dar mai ales extern”, ne-a precizat primarul comunei Zăbala, Fejér Levente.

Din judeţul Covasna au mai primit finanţare prin intermediul acestui program municipiul Sfântu Gheorghe, oraşul Întorsura Buzăului şi comuna Reci.

Acestea vor primi bonuri valorice în valoare de 15.000 de euro fiecare pentru instalarea de puncte de acces public și gratuit la internet wireless în locuri precum bibliotecile, muzeele, parcurile sau piețele publice.

Inițiativa WiFi4EU se înscrie în contextul unei revizuiri ambițioase a normelor UE din domeniul telecomunicaților, care include noi măsuri menite să răspundă nevoilor crescânde în materie de conectivitate ale europenilor și să stimuleze competitivitatea Europei, potrivit reprezentanților Comisiei Europene.

În total au fost alocate 42 de milioane de euro pentru toate cele 2.800 de municipalități din întreaga Uniune Europeană care vor beneficia de finanțare, cele din România reprezentând 8% din total.

Articolul precedentO stradă din Covasna, fără iluminat public timp de aproape o lună
Articolul următorCea de-a IV-a ediție a Festivalului D-Butan-T a prins contur