Se înmulțesc apelurile privind apariția vulpilor în zonele intens populate. Animalele sălbatice nu se mai tem și sunt observate din ce în ce mai frecvent între blocuri, iar locuitorii sunt îndemnați să nu se apropie de ele oricât de blânde și inofensive ar părea.

De la începutul anului, Direcția Sanitar-Veterinară (DSV) Covasna a primit 5 sesizări privind apariția vulpilor, toate în municipiul Sfântu Gheorghe.

„Au fost sesizate 5 cazuri, toate pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe. La ora actuală știm de existanța a trei familii de vulpi pe teritoriul municipiului. Fiind o specie oportunistă, vulpile întodeauna își caută un spațiu vital unde găsesc ușor de mâncare. În alte țări și orașe mari (Zurich, Londra etc.) se cunosc de decenii multe familii de vulpi care trăiesc în parcuri, grădini și așa mai departe, fără să creeze probleme sanitare. În aceste cazuri au fost anunțate Asociația Vânătorilor, Adăpostul de câini și Primăria Sfântu Gheorghe pentru că obligația legală de a lua măsuri le revine”, ne-a explicat directorul DSV Covasna, dr. Sikó-Barabási Sándor.

Ce trebuie să facă persoanele care observă vulpi în cartiere/zonele de blocuri

Chiar dacă în ultimii ani nu au existat cazuri de turbare la animalele sălbatice şi domestice din județ, șeful DSV Covasna subliniază că persoanele care întâlnesc vulpi în zonele populate trebuie să păstreze distanța, în niciun caz nu trebuie să le hrănească sau să le mângâie și trebuie să anunțe autoritățile.

Bianual, DSV Covasna derulează campanii de vaccinare anitrabică şi de distribuire a momelilor vaccinale, atât manual, cât şi aerian, iar vânătorile de control efectuate au rolul de a dovedi faptul că vulpile au consumat aceste momeli şi au căpătat imunitate.

Dr. Sikó-Barabási Sándor apreciază că aceste campanii au succes, având în vedere lipsa cazurilor de rabie în ultimii ani.

„Campania de vaccinare antirabică la câini demarează în perioada noiembrie-februarie, cu completări la cățeii care în perioada campaniei nu au avut vârsta de vaccinare. La vulpi începe  în luna iunie, sunt două campanii – a doua fiind în toamnă. Eficienţa acestor campanii în urma analizelor făcute în ultimii 5 ani este foarte bună. De 6-7 ani nu avem cazuri pe teritoriul județului”, a explicat șeful DSV Covasna.

Potrivit acestuia, anul trecut efectivul din județul Covasna era estimat la 1.900-2.000 de exemplare.

Articolul precedentImpozite locale la 50% pentru hotelierii din stațiunea Covasna
Articolul următorJudețul Covasna nu mai are focare active de pestă porcină