Hotelierii din stațiunea Covasna ar putea plăti doar jumătate din impozitul datorat pe clădiri, conform unei noi prevederi legale, și dacă și Consiliul local ar aproba măsura.

Primarul stațiunii, Gyerő József, spune că lucrătorii din turism ar putea beneficia de scutiri la plata impozitului, mai ales că stațiunea a suferit pierderi de aproximativ 1 milion de lei de la începutul pandemiei.

„Este o pierdere netă și este, să spunem, indirectă, dar tot de aici provine. A apărut o prevedere legală, și căutăm o scutire de 50% pentru impozitul pe clădiri în cazul operatorilor care sunt atinși de criză, și aici mă refer mai mult la hotelieri. O mare parte a bugetului local provine din impozitul pe clădiri datorate de hotelieri, pentru că sunt structuri mari, cu valoare mare. Dacă și Consiliul local va fi de acord, voi propune să aprobăm această scutire. Trebuie să recunoaștem, Covasna trăiește în mare parte din turism, Vdeci vo pierde și de acolo vreo 300-400 de mii de lei din impozitul pe clădiri, 50% pe două luni. Dar asta urmează, ciclic nu știu în ce măsură are relevanță” a spus edilul.

Stațiunea a pierdut în ultimele două luni aproape 1 milion de lei, odată cu închiderea structurilor de cazare turistică și a Spitalului de Recuperare Cardiovasculară, în contextul pandemiei Covid-19.

Edill spune că dacă în curând nu va fi relansat turismul, situația se va agrava și mai mult.

„Ce depinde de noi, suntem dispuși să facem. Vizavi de felul în care se va relua activitatea la hoteluri, baze de tratament, bazele spa, toate normele sunt superioare nivelului nostru de legiferare (…)  în condițiile în care se vor deschide sub orice formă,  (…) posibilități în Covasna sunt. Sigur că nu vom avea rulajul și nivelul de activitate de anul trecut, dar măcar să li se dea drumul. Orașul Covasna are de oferit și la nivelul structurilor mici și care oferă doar sejur de weekend, pentru relaxare la structurile mari cu bază de tratament dacă se vor deschide, și chiar și până la tream building, turism de weekend și așa mai departe (…) Sutem optimiști, ne descurcăm din banii aceștia puțini, îi drămuim astfel încât să ne ajungă, și renunțăm la unele investiții și lucrări de reparații care nu sunt chiar atât de urgente” a mai spus edilul.

Covasna este una dintre cele mai importante stațiuni balneoclimaterice din țară. În 2019, numărul sosirilor înregistrate în structurile de primire turistică a fost de aproape 58.000, la care se adaugă peste 12.000 de pacienţi internaţi pentru tratament balnear la Spitalul de Cardiologie.

În ceea ce privește înnoptările la hoteluri, vile şi pensiuni, acestea s-au ridicat la aproape 440.000.

Articolul precedent„Legile puterii”. Florin Cîțu: PENSIILE vor CREȘTE în acest an. După șase luni vom ști cu cât se vor majora
Articolul următorVulpile sunt tot mai des întâlnite în cartierele din Sfântu Gheorghe