Mai mulți primari din județele Covasna, Brașov și Harghita au participat luni la o conferinţă regională pe probleme de mediu, organizată de Ministerul Mediului pentru reprezentanţii autorităţilor locale.

Edilii sperau ca în cadrul conferinței să poată discuta cu ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, despre problemele cu care se confruntă fiecare localitate în parte – una dintre ele fiind cea a urșilor, însă aceasta nu a mai ajuns la întâlnirea care a avut loc la Consiliul Județean Covasna, astfel că primarii au plecat acasă fără soluțiile mult așteptate.

„Am fi dorit să discutăm despre problema urşilor. De ce nu poate Guvernul de mai bine de un an să dea un act normativ, o lege, o ordonanţă prin care să găsească o soluție. Avem imagini de anul trecut, la 5 metri de poarta unui localnic, dimineaţa la ora 07:00 ursul stătea și se uita la poartă, iar omul nu putea să plece la muncă. Este o problemă serioasă, am tot încercat şi pot spune că cei de la Agenţia pentru Protecţia Mediului au fost deschiși, dar legislaţia este atât de ciudată încât până nu se întâmplă ceva nu sunt luate măsuri”, a declarat primarul comunei Micfalău, Demeter Ferenc.

Numai în 2018 urșii au provocat pagube de peste 500.000 de lei în gospodăriile din județul Covasna, iar edilul spune că dacă guvernanții nu vor veni cu soluții, situația s-ar putea agrava, de la un an la altul numărul acestor animale fiind în creștere.

„Iarna aceasta urşii au avut 2-3 pui, chiar 4. Unde vor trăi aceşti urşi? Ce vor mânca? Cei care spun că s-au tăiat pădurile, să vină la Micfalău sau la Malnaş, să vadă că nu s-au tăiat, nu avem păduri pentru a intra în industria lemnului, ci mai mult pentru lemne, pentru încălzire. Nu s-a tăiat atât de mult pe cât se vehiculează. Nu s-au luat măsuri și este o problemă importantă a zonei, a României, dar cred că la aşa o majoritate parlamentară, cum a avut PSD-ALDE, trebuiau să se apuce de rezolvarea unor probleme precum medicina familiei, sănătatea oamenilor, educaţia şi problema cu urşii. Gândiţi-vă că dacă un om este atacat de urs nu plăteşte nimeni despăgubire. La o maşină, la o vacă poţi spune cât e paguba, dar pentru viaţa unui om cine face evaluare?”, a mai declarat primarul.

Conform ultimului recensământ al Agenției pentru Protecția Mediului Covasna, la nivelul județului efectivul este de 1.486 urși.

 

Articolul precedentPrimarul comunei Micfalău, Ferenc Demeter: „Mi-am dat seama că sistemul e făcut ca tinerii să nu fie atraşi de medicină”
Articolul următorPeste 170 de persoane angajate în ianuarie prin intermediul AJOFM Covasna