Un nou caz de pestă porcină africană a fost confirmat joi seară într-o gospodărie din localitatea Belin, iar prefectul județului Covasna, Todor Iulian-Constantin a convocat vinery, în ședință extraordinară, Centrul Local pentru Combaterea Bolilor în vederea stabilirii planului de măsuri ce vor fi luate pentru prevenirea și controlul virusului.

Directorul Direcției Sanitar-Veterinare Covasna, dr.Siko Barabasi Sandor a transmis că în urma analizării situațiilor epidemiologice au fost aprobate trei planuri de măsuri urgente, unul privind prevenirea și controlul pestei africane la porcinele domestice din zona localității Belin; un altul pentru prevenirea și controlul pestei porcine la mistreții de pe fondul de vânătoare Baraolt, și un plan privind măsurile ce trebuiesc întreprinse pe teritoriul județului Covasna, având în vedere evoluția gripei aviare.

„Având în vedere situația epidemiologică din țară cu privire la apariția influenței aviare, cu virusul înalt patogen H5N8, și apariția unui nou focar de pestă porcină africană la o gospodărie din localitatea Belin, azi, 17.01.2020 a fost convocat CLCB Covasna pentru o ședință extraordinară (…) La nivelul județului Covasna au fost luate o serie de măsuri atât pentru prevenirea extinderii pestei porcine africane, cât și pentru prevenirea introducerii influenței aviare. Aceste măsuri vizează un control foarte exigent și măsuri de supraveghere în privința mișcării de animale și a produselor alimentare de origine animală, furaje,deșeuri necomestibile etc. Acțiunea se derulează cu sprijinul Instituției prefectului, Inspectoratului de Poliție Județean și Inspectoratului de Jandarmi Județean”, a transmis dr. Siko Barabasi Sandor.

În ceea ce privește focarul de pestă descoperit la Belin, șeful DSV Covasna a precizat că proprietarul animalului a anunţat în cursul zilei de luni medicul veterinar cu privire la faptul  că una dintre scroafele gestante a avortat, aceasta fiind sacrificată ulterior.

Medicul s-a deplasat la gfața locului, a recoltat probe, iar acestea au fost trimise pentru analize în cursul zilei de miercuri, la laboratorul specializat din județul Prahova, carcasa și organelle animalului sacrificat fiind depozitate în siguranță în gospodărie.

„În seara zilei de16.01.2020 s-a primit buletinul de analiză, care a confirmat prezența virusului. În aceeași seară echipa de intervenție a DSVSA Covasna s-a deplasat în gospodăria în cauză, au inițiat procedura de notificare a bolii și efectuarea unei anchete preliminare, iar cu sprijinul primăriei și al poliției s-au luat măsurile de restricționare a circulației animalelor și a oamenilor din gospodăria afectată”, a transmis directorul DSV Covasna.

De asemenea, în cursul zilei de vineri, o echipă de intervenție din cadrul DSV Covasna, împreună cu o comisie de evaluare s-au deplasat la gospodăria afectată, iar după evaluarea animalelor, au ucis alte 4 scroafe (între 120 și 250 de kg) dar și 7 șobolani (între 35 și 40 kg).

Cadavrele au fost îngropate la locul identificat în prealabil de primăria Belin în condiții de biosecuritate.

 

Articolul precedentMinor reținut de polițiștii din Sfântu Gheroghe pentru tâlhărie
Articolul următorCJ și Primăria Covasna au cumpărat calea ferată îngustă și Planul înclinat. Investiția a costat aproape 1,5 milioane lei