15 echipe din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş s-au întrecut la cea de-a 3-a ediție a Festivalului Deliciilor Dulci pentru a demonstra că dețin rețeta supremă, iar la final titlul „Kürtőskalács-ul Anului 2019 în Ţinutul Secuiesc” i-a revenit echipei Vitos kürtős – Zolsport, din comuna Sânmartin, județul Harghita.

Evenimentul din acest an a fost deschis oficial vineri, cu o degustare care a avut loc la standul Cofetăriei Kürtőskalács din Budapesta, amplasat în parcarea fostului Hotel Bodoc, iar ziua a continuat cu concertele Hit Factory și Bye Alex & Slepp (HU).

În cea de a doua zi a festivalului, sâmbătă, concurenții s-au străduit să demonstreze că pot să prepare cel mai gustos cozonac secuiesc, astfel că la finalul zilei au plecat cu medalii de aur echipele: Vitos kürtős – Zolsport SRL (comuna Sânmartin, județul Harghita); Kovács Kalács (comuna Lupeni, județul Harghita) și Csatószegi Kürtőskalács – Paty Levari Bear SRL (satul Cetățuia, județul Harghita).

După preluarea premiului, proprietarul firmei care a obținut titlul „Kürtőskalács-ul Anului 2019 în Ţinutul Secuiesc”, Vitos Fodor István a povestit că întreprinderea sa funcționează cu 16 angajați, și are un stand permanent la lacul Sfânta Ana, însă produsele se vând și în Iași, Azuga sau Timișoara. Acesta a precizat că rețeta care i-a adus câștigarea titlului  este o moștenire de familie, fiind învățată de la bunica sa.

Medalii de argint au primit Bunicuța Mea SRL și Parázska Kürtőskalács SRL din Miercurea Ciuc; Oltisz Superpast SRL, Virág Ildikó Melinda PFA și Konfjud SRL din Sfântu Gheorghe; Árpád Kalács – Golden Taller SRL din Odorheiu Secuiesc; Simon Aranka-Tünde PFA din Sântionlunca; Lazana SRL din Târgu Mureș, și Retró Kürtős – Csiszér Hunor ÎI din Cosmeni, iar medialia de bronz i-a revenit echipei Nasa SRL din Sfântu Gheorghe.

Seara de sâmbătă s-a încheiat cu concertele Pély Barna (HU) și Direcția 5, care au avut loc pe scena amplasată în Piața Centrală din Sfântu Gheorghe.

Duminică a fost copt cel mai lung kürtőskalács din Transilvania (14 metri), și au fost desemnați câștigătorii concursului „Kürtőskalács-ul tradițional”, unde premiul I i-a revenit din nou echipei Vitos kürtős – Zolsport din comuna Sânmartin, județul Harghita. Locurile II și III la această categorie au fost câștigate de Parázska Kürtőskalács SRL – Miercurea Ciuc, respectiv de Sepsi Kürtős – Konfjud SRL – Sfântu Gheorghe.

Premiul pentru cea mai elegantă echipă i-a revenit concurentei Virág Ildikó Melinda din Sfântu Gheorghe; premiul pentru cea mai prietenoasă echipă a fost câștigat în acest an de Retró Kürtős – Csiszér Hunor din Cosmeni, județul Harghita; iar cea mai organizată echipă a fost desemnată Csatószegi Kürtőskalács – Paty Levari Bear SRL, din satul Cetățuia, județul Harghita.

Totodată, premiul pentru cel mai frumos stand de preparat kürtőskalács i-a revenit echipei Kovács Kalács din Lupeni, câștigătoarea de anul trecut a titlului „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc”

Potrivit organizatorilor, bugetul alocat festivalului s-a ridicat la 200.000 de lei, sumă finanțată de Primăria Sfântu Gheorghe şi Consiliul Judeţean Covasna.

Foto: Facebook/Kurtosfeszt.ro

Articolul precedentÎncepe construirea școlii din Comandău
Articolul următorSportivă covăsneană, dublă vice-campioană Balkanică la Ju-Jitsu