Consiliul Județean Covasna a emis autorizația de construire pentru Școala Gimnazială „Horn Dávid” din Comandău, care a fost mistuită de flăcări în urmă cu mai bine de doi ani. Autoritățile locale vor construi o nouă clădire, fără etaj, pentru cei peste 100 de elevi care învață în localitate, aceasta urmând să fie dezvoltată pe o suprafață de peste 1.000 mp, unde vor fi amenajate opt săli de clasă, două săli pentru preșcolari, două pentru profesori, o sală de conferințe cu 160 de locuri, o bibliotecă și grupuri sanitare.  

Viceprimarul localității Comandău, Opra-Béni János a precizat că lucrările vor fi demarate în data de 30 septembrie, iar autoritățile locale speră ca acestea să fie finalizate în cel mult doi ani, față de 4 cât prevede contractul de finanțare.

Investiţia, care va cuprinde atât construcția noii școli, cât și dotarea acesteia, va fi finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, iar valoarea totală a proiectului este de 4,2 milioane lei, din care contribuția proprie este de 391 mii lei.

„Prietenul la nevoie se cunoaște! – spune proverbul. În cazul școlii de la Comandău putem observa o adevărată solidarizare comunitară. Antreprenori, persoane fizice, biserici, localități și județe înfrățite din străinătate au venit în ajutorul comunității afectate. La alocarea bugetului pentru comune, Consiliul Județean Covasna a ținut cont de situația neașteptată a localnicilor din Comandău și, în plus, am acordat asistență profesională în rezolvarea tuturor problemelor administrative, deoarece vedem cât de greu este să faci pași înainte în această țară, din pricina labirintului birocratic”, a declarat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

În perioada de după incendiu, școala din Comandău s-a bucurat de un real sprijin din partea comunității, fiind donați atât bani, cât și echipamente de sport, cărţi, calculatoare, mese și scaune rotative, dar şi tablete inteligente.

De asemenea, conducerea Teatrului Andrei Mureșanu Din Sfântu Gheorghe a inițiat o colectă de carte pentru biblioteca școlii din Comandău, care a fost refăcută parţial cu aproximativ 4.000 de volume.

Potrivit autorităților locale, în prezent în vechea clădire învață în total 18 preșcolari și 64 elevi din clasele I-VIII.

Incendiul a izbucnit în după-amiaza zilei de 9 ianuarie 2017 din cauza unui coş de fum deteriorat şi a distrus, printre altele, acoperişul, biblioteca în care se aflau circa 9.000 de cărţi, două laboratoare de informatică, arhiva şcolii, centrala termică şi o magazie în care erau depozitate echipamente sportive.

Articolul precedentPeste 5 mc de lemn, confiscați joi de polițiștii covăsneni
Articolul următorTitlul „Kürtőskalács-ul Anului 2019 în Ţinutul Secuiesc” merge în județul Harghita