Conducerea societăţii de salubritate TEGA S.A. a prezentat într-o conferinţă de presă un scurt bilanţ al primelor trei luni ale acestui an în ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor.

În ceea ce priveşte introducerea tarifului diferenţiat de la 1 ianuarie 2019 pentru cei care nu colectează selectiv deşeurile, această măsură a fost aplicată în urma unei ordonanțe de urgență a Guvernului din anul 2018, prin care fiecare firmă de salubritate este obligată să aplice acest tarif diferențiat.

Astfel, vorbim de fapt despre o bonificaţie pentru cei care colectează selectiv, şi nu despre o amendă pentru cei care nu o fac. Având în vedere şi experienţa anului trecut, când TEGA a colectat deja separat deşeurile selective din mediul rural, societatea a decis să continue pe acest sistem şi în 2019.

Vreau să menţionez aici, pentru că toată lumea a zis că Tega amendează, nu e vorba despre o amendă, ci de o reducere de tarif pentru cei care colectează selectiv deşeurile, aşa cum cerem noi”, a explicat directorul TEGA, Máthé László.

Taxă de economie circulară de la 1 ianuarie 2019

Tot de la 1 ianuarie 2019 s-a introdus şi taxa de economie circulară, care este de 30 lei + TVA / tonă la taxa de depozitare.

Făcând o comparaţie între primele trei luni ale anului trecut, şi aceeaşi perioadă de anul acesta, vedem o creştere de peste 300.000 de lei a acestor taxe plătite către Fondul Naţional de Mediu. Anul trecut pentru 6.328 tone de deșeuri mixte TEGA a plătit 579.000 lei, iar anul acesta pentru 6585 tone la care se adaugă și 30 de lei taxa circulară, suma totală plătită a crescut la 881.900 lei.

Având în vedere că anul viitor această taxă circulară va creşte din nou, la 80 de lei pe tonă, TEGA va plăti un total de 1,3 milioane de lei doar pentru primul trimestru, de aici şi necesitatea de a introduce tariful diferențiat. Societatea de salubritate încearcă astfel să-i convingă pe locuitori să colecteze selectiv, pentru a reduce cantitatea de deşeuri menajere pentru care se plăteşte această taxă.

Tariful diferenţiat începe să dea roade

Efectele introducerii tarifului diferenţiat se văd deja după primele trei luni ale acestui an: de la 780 tone colectate selectiv în perioada ianuarie-martie 2018, acum s-a ajuns la 1080 tone în aceeaşi perioadă din 2019.

Numărul celor care colectează selectiv este în permanentă creştere, iar aici putem da ca exemplu pozitiv comunele Comandău (96% dintre locuitori colectează selectiv), Brețcu (90%), Micfalău (89%), Arcuș (88%), Sfântu Gheorghe (87% la case), Bodoc (85%).

Pe ultimele locuri la acest capitol se situează comunele Turia (58%), Ghelința și Moacșa (61%), Dobârlău (63%) sau Dalnic (66%), însă şi în aceste cazuri se poate observa o creştere semnificativă faţă de anul trecut.

În ceea ce priveşte cantitatea deșeurilor selective din totalul deșeurilor, comuna Comandău se află tot pe primul loc, cu 37%, fiind urmată de Sfântu Gheorghe (30%), Arcuș şi Bodoc cu 24%. Pe ultimele locuri sunt localităţile Turia (9%), Vâlcele (9%), Baraolt (9,5%), media în teritoriul Eco Sepsi fiind de aproximativ 20%.

„De când am introdus acest tarif diferenţiat, e posibil că şi noi am greşit, pentru că şi pentru noi a fost o procedură nouă, se poate să mai avem mici scăpări. Din acest motiv, vreau să îi rog pe toţi locuitorii care consideră că au colectat deşeurile selectiv şi au fost facturaţi diferenţiat să depună o cerere la sediul nostru sau prin email, iar noi în 30 de zile răspundem la orice nelămuriri. Dacă au avut dreptate, facem o factură în minus. Noi nu vrem să luăm bani de la nimeni care colectează selectiv”, a punctat directorul TEGA.

Articolul precedentTrei minori au furat ţevi din cupru de la o sală de fitness din Sfântu Gheorghe
Articolul următorZeci de tone de sticle şi obiecte voluminoase colectate în ultimele săptămâni