Un tânăr de 23 de ani din judeţul Botoşani, bănuit de înşelăciune, a fost prins în cursul zilei de luni de poliţiştii din Sfântu Gheorghe după ce în luna octombrie a anului trecut aceştia au primit o plângere de la un alt tânăr, în vârstă de 28 de ani, care ar fi fost păcălit de botoşănean să vireze o sumă de bani într-un cont pentru a achiziţiona o cutie de viteze, pe care însă nu a mai primit-o.

“La data de 28.10.2019, polițiștii Poliției Municipiului Sfântu Gheorghe au fost sesizați prin plângere de către un bărbat în vârstă de 28 de ani cu privire la faptul că, la data de 18.10.2019 a luat legătura telefonic cu un utilizator al unei rețele de socializare care oferea spre vânzare o cutie de viteze automată, pentru un autoturism. În urma conversației telefonice cu persoana în cauză, acesta a stabilit prețul de vânzare și faptul ca livrarea produsului să se facă după virarea sumei de bani în contul vânzătorului. Cu toate că persoana vătămată a virat suma stabilită precum și taxa de transport, în contul vânzătorului, acesta nu si-a onorat angajamentul și nu a mai răspuns la apelurile telefonice ale cumpărătorului”, au precizat reprezentanţii IPJ Covasna.

Potrivit acestora, autorul faptei este cunoscut în rândul oamenilor legii întrucât are antecedente penale.

Pe numele lui poliţiştii au emis un mandat de aducere iar cu sprijinul Serviciului de Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna, suspectul a fost adus la sediul Poliției Municipiului Sfântu Gheorghe.

Acesta a fost reţinut pentru 24 ore, iar oamenii legii au deschis dosar penal pentru înșelăciune, fiind prezentat organelor judiciare în vederea dispunerii măsurilor legale.

​”Facem precizarea că, în cazul prezentat, dispunerea reținerii pentru 24 de ore este o măsură preventivă reglementată de Codul de Procedură Penală, și nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, mai transmit reprezentanţii IPJ Covasna.

Pentru a vă proteja de fraudele din mediul online polițiștii vă informeză:

Printre cele mai întâlnite fraude online se află vânzările fictive, în concret postarea de anunțuri de vânzare online, iar ulterior, după convingerea cumpărătorilor să transfere sumele de bani solicitate, bunurile nu mai sunt livrate.

Cumpărați din surse sigure, de la firme sau magazine pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit și verificați rating-ul vânzătorilor pe site-urile de comerț online.

Asigurați-vă că transferul informațiilor se face în mod securizat. Verificați existența simbolului de tip lacăt în bara URL și folosiți un protocol HTTPS sau SSL atunci când navigați pe internet.

Păstrați întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ați efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor și condițiilor vânzării sau pentru a face dovada că ați plătit pentru bunuri.

Când cumpărați online de la alte persoane, nu trimiteți banii în avans. Dacă este posibil, folosiți un serviciu cu plata ramburs (achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării coletului sau a unui bun) pentru a verifica bunurile achiziționate.

Evitați să faceți cumpărături pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip ”full authentification” (Verified by Visa / MasterCard Secure Code).

Foto: arhivă 

Articolul precedentSporturi de iarnă la Sfântu Gheorghe
Articolul următorFocar de gripă aviară în Maramureș. Autoritățile sanitar-veterinare dau asigurări că situația este sub control