Suprafețele agricole irigate din judeţul Covasna au ajuns la 8,67% din total, peste nivelul preconizat de directorul Direcției Agricole Covasna, Konczei Csaba, în 2018 și mai repede cu 3 ani, întrucât acesta afirma la vremea respectivă că acest lucru se va întâmpla „în cel mult 5 ani”.  

Dintr-un total de 83.000 de hectare de teren arabil în județ, la ora actuală suprafața irigată însumează aproximativ 7.200 hectare, aproape dublu față de cea irigată în urmă cu 2 ani.

„Avem 8,67% suprafață irigabilă, și mai lucrăm pentru că mai avem o amenajare mai mică, nici n-a fost dată în folosință, între Brateș și Telechia, 400 de hectare. Acolo am pornit procedura de realizare a Asociaţiei utilizatorilor de apă, iar dacă reușim să o înscriem la Tribunal, atunci va trebui să trecem suprafața din teren neviabil în teren viabil și să aibă șansa de a depune proiect pentru a pune pe picioare această amenajare (…) Același proces este în curs și la Moacşa, pentru ca şi Asociația de acolo să poată depune proiect, deoarece depunerea proiectului este legată de acea clasificare a amenajării de irigare. Terenurile neviabile nu sunt eligibile pentru proiect, așadar trebuie schimbată această clasificare. Avem 1.598 de hectare la Câmpu Frumos, 1.060 de hectare este amenajarea Câmpu Frumos – Ozun – Sântionlunca, plus 1.600 de hectare în zona Moacşa-Leţ”, a explicat directorul Direcției Agricole Covasna.

Konczei Csaba spune că, la nevoie, pot fi irigate încă aproape 3.000 de hectare de teren în zona Cernat-Târgu Secuiesc unde sunt folosite ape supraterane din pâraiele Cernat şi Turia, dar şi câteva captări realizate în urmă cu aproape 5 ani.

„Mai există o posibilitate de irigare în zona Târgu Secuiesc unde funcţionează acel proiect iniţiat de Direcția Agricolă şi Agrosic, prin care fermierii pot utiliza apele supraterane, pârâuri şi captările ce se văd în punctele mai joase. A fost aprobat de Sistemul de Gospodărire a Apelor Covasna pe bază de grafic de folosinţă, deci nu se foloseşte tot pârâul ci doar punctele de preluare a apei pe pârâul Cernat, sau pe Râul Negru. Deci există posibilitatea de a iriga în caz de nevoie încă vreo 3.000 de ha. Ne străduim să facem cât mai mult posibil pentru că ăsta este viitorul. Fără apă, în viitor nu ai ce căuta în producția vegetală”, a mai spus Konczei Csaba.

El a mai menționat că în ceea ce privește amenajarea de irigaţii Câmpu Frumos – Ozun -Sântionlunca, în primăvara acestui an Asociația utilizatorilor de apă va începe demersurile pentru recondiţionarea întregului sistemul, care până recent funcționa pe bază de jgheaburi, acestea urmând să fie înlocuite cu un sistem de irigații subteran.

Miercuri, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a anunțat, printr-un mesaj postat pe pagina de Facebook a instituției, că va asigura prin filialele teritoriale apă pentru irigații până la punctele de livrare, acolo unde sunt încheiate contracte pentru anul 2020.

„Contractele se încheie între ANIF şi fermierii respectivi, sau Asociația utilizatorilor de apă. (…) Nu ştiu câte contracte sunt la ora actuală dar presupun că niciunul. Ştiu că deocamdată, de vreo 2-3 ani de zile, apa este asigurată gratuit de către ANIF, până la staţia de pompare”, a mai spus șeful Direcției Agricole Covasna.

Toți fermierii care încă nu au încheiat contracte pentru livrarea apei sunt așteptați în perioada aceasta la filialele teritoriale ale ANIF.

Articolul precedentÎncepe Winter Rally Covasna 2020. Restricții de circulație în weekend
Articolul următorBilanţ ISU Covasna: „2019 a fost un an relativ uşor, fără inundaţii sau intervenţii de lungă durată”