„Steaua gimnasticii mondiale”, Szabó Kati, cea mai de succes sportivă a comunității maghiare, a revenit săptămâna aceasta în județul natal, unde a vizitat câteva localități și a stat de vorbă cu elevii mai multor școli.

De patru ori medaliată la Jocurile Olimpice, sportiva a participat la întâlniri cu publicul în patru localități din județul Covasna și a fost primită cu căldură atât în satul natal Zagon, cât și în zona Târgu Secuiesc și Baraolt.

Primii care s-au întâlnit marți cu sportiva au fost elevii claselor V-VIII de la Școala Gimnazială „Nagy Mózes”, care s-au pregătit cu o demonstrație de majorete și de gimnastică, apoi i-au adresat întrebări, în cadrul unor discuții libere.

„Exemplul vieții sportivei Szabó Kati arată că, pe lângă talent, este nevoie de eforturi uriașe pentru a putea ajunge în vârful clasamentului mondial și este valabil nu doar pentru sport”, a spus președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

Fosta gimnastă a vorbit despre cele mai importante momente ale carierei sale și le-a povestit celor prezenți despre momentul în care a ajuns la Onești, la vârsta de șase ani, și cât de greu i-a fost fără părinții ei.

A moștenit ambiția de la mama ei…

Fosta gimnastă a subliniat că fără rigoare, disciplină și perseverență nu pot fi obținute rezultate în niciun domeniu.

„Am vrut întotdeauna să arăt cine sunt. Niciodată nu m-am mulțumit cu locul doi sau trei, am vrut să fiu prima. Cea mai bună este medalia de aur”, le-a spus sportiva tinerilor, îndemnându-i să facă mișcare și să lupte pentru obiectivele lor.

Copiii au fost curioși să afle care a fost cel mai greu moment din viața ei, ce o motiva, cum s-a adaptat la viață normală când s-a lăsat de gimnastică și care este ocupația ei în prezent.

Sportiva trăiește în prezent în Franța și lucrează cu copiii, atât în gimnastică, cât și în spitalele unde sunt tratați copiii operați pe cord.

Szabó Kati s-a întors în satul natal, Zagon

Așa cum covăsneanca nu a uitat de satul natal Zagon, nici locuitorii nu au uitat-o, sportiva fiind primită cu dragoste.

Aceasta a explicat cât de important este pentru ea satul natal în care revine regulat, iar localnicii au împărtășit momentele pline de emoții pe care le-au trăit în timpul Olimpiadei de la Los Angeles din 1984, când Szabó Kati se lupta pentru medalia de aur.

Va reveni acasă definitiv

Miercuri, la Covasna, elevii Liceului „Kőrösi Csoma Sándor” s-au întâlnit cu campioana olimpică în sala de sport unde cu patru decenii în urmă gimnasta făcea antrenamente, iar după-masă sportiva a participat la o întâlnire cu publicul la Baraolt, unde interlocutor i-a fost președintele Organizației de Femei din județul Covasna, Ájgel Ágnes.

„Succesul are un preț. Rezultatul se naște din perseverență și din hotărârea fermă” – a spus Szabó Kati, îndemnându-și auditoriul să stabilească în fiecare dimineață un obiectiv și să muncească pentru atingerea lor.

Întrebată cât timp va mai sta în Franța, sportiva a răspuns ferm că va veni și ziua când va reveni acasă definitiv.

Foto: CJ Covasna

Articolul precedentJandarmeria Covasna sărbătorește 28 ani de la înființare
Articolul următorRealitatea Plus se vede acum în toată țara. RCS & RDS a introdus postul TV în grilă