Un bărbat de 44 de ani din Sfântu Gheorghe este cercetat de polițiștii covăsneni după ce marți dimineață, profitând de faptul că e singură, a intrat în locuința soacrei sale, o femeie în vârstă de 64 de ani, a agresat-o fizic, după care a distrus o ușă din interiorul locuinței.

Oamenii legii au emis un ordin de protecție provizoriu, iar agresorul nu se mai poate apropia de victimă și de locuința acesteia la mai puțin de 100 metri.

„La data de 18.02.2020 în jurul orei 11:00, Poliția Municipiului Sfântu Gheorghe a fost sesizată prin apel 112 despre faptul că un bărbat și-a agresat fizic soacra (…) În urma întocmirii formularului de evaluare a riscului, a rezultat că victima se încadrează în situația de risc iminent, fapt pentru care polițiștii au emis un ordinul de protecţie provizoriu prin care au fost dispuse obligarea bărbatului să păstreze o distanță de 100 de metri față de victimă și  locuința acesteia. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violare de domiciuliu, lovirea sau alte violențe și distrugere”, transmite IPJ Covasna.

Recomandări pentru victimele violenței în familie:

Pentru a beneficia de sprijin din partea poliţiei, victima are posibilitatea:

– să depună o sesizăre scrisă la sediul unităţii de poliţie de pe raza de domiciliu a victimei;

– să apeleze telefonic ofiţerul de serviciu al secţiei/unităţii de poliţie;

– să facă apel prin intermediul Serviciului Unic de Apel de Urgenţă 112 (acest apel poate fi făcută de oricine are cunoştinţă de astfel de evenimente negative – vecini, rude, copilul victimei, etc);

– să sesizeze verbal polițiștii din dispozitivul de siguranţă publică şi patrulare;

De asemenea, persoana vătămată trebuie să cunoască faptul că poate sesiza cu plângere prealabilă penală organul de cercetare penală sau procurorul. Dreptul de a depune o astfel de plângere are caracter personal şi aparţine părţii vătămate. Plângerea penală prealabilă poate fi depusă şi de un mandatar, caz în care procura trebuie întocmită special pentru acest scop şi trebuie să rămână anexată la plângere pe parcursul procedurilor.

Totodată, persoana vătămată trebuie să cunoască faptul că poate obține și un ordin de protecție provizoriu, menit să oprească imediat acțiunile agresorului.

Prin intermediul ordinului de protecţie provizoriu se pot dispune, pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecţie, apte să contribuie la diminuarea riscului iminent constatat, dintre următoarele obligaţii sau interdicţii:

– evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

– reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună;

– obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;

– obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.

Articolul precedentElevii de liceu din Sfântu Gheorghe află despre performanţă de la sportivii de succes ai cluburilor din municipiu
Articolul următorA încălcat ordinal de protecție și-a urmărit soția pe stradă și i-a luat telefonul