Mai puțin de 200 de persoane din Sfântu Gheorghe sunt asistate social la această oră, spune primarul Antal Árpád, care este de părere că Primăria este „o victimă colaterală” când vine vorba de acordarea ajutoarelor sociale.

Potrivit acestuia, politicile publice alte statului român din ultimii 30 de ani i-au încurajat pe unii locuitori să nu muncească, fapt care a creat mai multe probleme şi la nivel local.

Edilul este de părere că dacă Municipalitatea ar avea autonomie în gestionarea sistemului de asistență socială, „lucrurile ar arăta diferit”.  

„Nu sunt pentru ajutoare sociale, eu sunt pentru a stimula munca. Acordarea ajutoarelor sociale este o chestiune care se decide la nivel de Guvern. Noi suntem victime colaterale în acest sistem, nu noi plătim ajutoarele sociale, sunt plătite de către stat. Tot acest sistem de 30 de ani, prin care oamenii au fost motivați să nu lucreze, ne-a creat foarte multe probleme la nivel de Municipalitate. Dacă eram lăsați să decidem noi acordarea ajutoarelor sociale, acordarea ajutoarelor pentru creșterea copiilor, cu siguranță multe lucruri ar fi arătat diferit în acest oraș”, a spus primarul Antal Árpád.

Potrivit acestuia, la ora actuală sub 200 de persoane din Sfântu Gheorghe beneficiază de ajutor social, una dintre cauze fiind și faptul că în ultimii ani nu s-a încurajat integrarea pe piaţa muncii şi în societate a grupurilor vulnerabile.

În 2017, Primăria Sfântu Gheorghe a demarat o amplă campanie pentru combaterea cerşetoriei, punând la dispoziţia locuitorilor un telverde, cu apel gratuit 24 de ore din 24, unde aceștia puteau semnala prezenţa cerşetorilor pe străzile din oraș.

Autorităţile locale anunţau la vremea respectivă că vor lua măsuri drastice împotriva celor care practică şi încurajează acest fenomen, inclusiv decăderea din drepturile părinteşti a celor care îşi trimit copiii la cerşit.

În schimb, Municipalitatea s-a axat mai mult pe reintegrarea în societate a persoanelor din zonele marginalizate și dezvoltarea comunităților în care acestea trăiesc, astfel că în urmă cu doi ani, împreună cu Grupul de Acţiune Locală GAL Sepsi, a demarat un proiect de incluziune socială care prevede, printre altele, reabilitarea locuinţelor sociale, amenajarea spaţiilor publice şi dezvoltarea unor centre comunitare integrate la Câmpu Frumos, în cartierul Ciucului și în cartierul Őrkő.

Articolul precedentMeciul cu numărul 100 al echipei Sepsi OSK, încheiat cu o victorie împotriva Poli Iași
Articolul următorAmenzi de peste jumătate de milion aplicate de ITM Covasna în 2019