Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna a aplicat în cursul anului trecut amenzi în valoare totală de 554.700 de lei pentru diferite nereguli constatate în urma controalelor efectuate la agenţii economici din judeţ, valoarea amenzilor achitate fiind de 126.750 lei, arată bilanțul instituției pe anul 2019.

Inspectorii ITM Covasna au efectuat 913 controale în urma cărora au aplicat 240 de sancțiuni contravenționale, și au identificat de 21 persoane care prestau muncă la negru, sancțiunile aplicate în aceste cazuri însumând 420.000 lei.

18 persoane au fost depistate la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor cu timp partial, iar în cazul a 8 persoane s-a constatat că angajatorii nu au transmis contracte individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor (Revisal) cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii.

Tot în urma controalelor, 15 dintre persoanele depistate fără forme legale au fost înregistrate în registrul de evidență a salariaților.

Inspectorii ITM Covasna au mai desfășurat 118 controale la operatorii economici din județ, ca urmare a unor sesizări venite, în cele mai multe cazuri, din partea unor foşti salariaţi.

Cele mai multe plângeri se refereau la neplata salariului; neacordarea concediului de odihnă sau a compensării în bani a concediului de odihnă neefectuat la încetarea contractului individual de muncă; neemiterea dispoziţiei de desfacere a contractului de muncă; neacordarea orelor libere plătite în cazul persoanelor care au efectuat ore suplimentare; neacordarea repausului săptămânal sau nerespectarea prevederilor privind munca de noapte.

Potrivit ITM Covasna, la ora actuală în evidenţa Inspectoratului sunt înregistrate ca active 47.490 contracte individuale de muncă, dintre care 43.521 pe perioadă nedeterminată, și alte 3.969 pe perioadă determinată.

La finalul anului trecut, în evidențele instituției figurau 53.457 zilieri.

Un număr total de 1.946 contracte de muncă figurează în evidenţele ITM Covasna ca fiind suspendate, dintre care majoritatea (1.861) încheiate pe perioadă nedeterminată.

Articolul precedentSfântu Gheorghe are sub 200 de asistați social
Articolul următorNumărul covăsnenilor care nu plătesc contribuția la sănătate, aproape dublu față de cel al persoanelor care contribuie la sistem