Sezonul de pescuit recreativ a fost deschis oficial la Valea Mare din județul Covasna, anunță administratorii Bălții, potrivit cărora, temperaturile ridicate din ultima perioadă au dus la dezghețarea completă a suprafeței apei.

Într-o postare pe Facebook, aceștia anunță că accesul pescarilor este permis între orele 06:00 – 18:00, după achitarea taxei. Prețurile pentru permisul de pescuit au crescut ușor față de anul trecut, însă sunt variate, și există inclusiv posibilitatea realizării abonamentelor pe un an.

„Balta s-a dezghețat complet. Cu această ocazie deschidem oficial sezonul de pescuit. Vă așteptăm și vă dorim fire întinse! (…) Contravaloarea unui permis de pescuit pentru fiecare persoană este de 60 Ron/12 ore (pescuit de zi) – Bon în sistem Prinde și eliberează (C&R). Se eliberează tot pestele prins indiferent de specie. 100 Ron/12 ore – Bon cu reținere 3 kg de Crap și 5 kg de Caras din cel capturat. Peștele prins nu este transmisibil de la un pescar la altul. 100 Ron/24 ore – Bon sistem Prinde și eliberează cu rezervare doar în zilele de vineri-duminică. Se poate reține crapul între 1 și 4 kg, cei sub sau peste această greutate vor fi eliberați imediat. Speciile Amur și Șalău se vor elibera indiferent de greutate în stare vie, fără a fi rănite (peștele se poate ține maxim 10 minute pe mal pentru cântărire și fotografiere. Speciile de răpitori Știucă și Somn se vor reține obligatoriu (se poate cumpăra de către pescari, sau este preluat de către administrația Bălții)”, transmit administratorii.

Aceștia mai precizează că taxa de agrement pentru însoțitori este de 10 lei, în vreme ce pentru copiii sub 16 ani care nu pescuiesc accesul este gratuit.

Conform regulamentului, fiecare pescar trebuie sa fie dotat cu minciog, saltea de primire (dimensiuni minime admise: 110cm x 70cm x 8cm) și spray dezinfectant. Acestea pot fi închiriate și de la personalul Bălții, contra sumei de 5 lei.

„Este obligatorie manevrarea cu atentie a peștelui capturat. În cazul în care se constată că un exemplar mai mare de 4kg a fost rănit, se va percepe taxă de 100 ron/kg, iar peștele rănit va fi predat personalului BVM”, se mai arată în regulamentul de participare.

Prețul la kilogram pentru peștele prins care are o greutate cuprinsă între 1 și 4 kg este de 21 ron în cazul crapului; 10 ron pentru caras; respectiv 20 ron pentru știucă și somn, iar prețurile variază în cazul pescarilor care optează să rețină o cantitate mai mare decât cea specificată pe  fiecare bon.

Pescarii care „îi pârăsc” pe cei care fură, recompensați cu un bon „Catch and Release”

Conform regulamentului, persoanele surprinse că sustrag sau ascund pește, vor fi reclamate la poliție pentru furt, iar cei care reclamă astfel de incidente vor fi recompensați. Regulamentul mai prevede, printre altele, că pescarii sunt obligați să întrețină curățenia generală a locului de pescuit și să nu arunce resturi menajere pe mal și în apă, iar consumul excesiv de alcool și muzica la intensitate mare sunt interzise.

„Pescarul care aduce la cunoștința administratorului sau personalului BVM despre alt pescar care sustrage sau ascunde pește, și acest lucru va fi dovedit, va fi recompensat cu  un bon C&R Pescarii se vor supune controalelor persoanelor autorizate, la solicitarea acestora, atât în bagaje cât și în autoturisme. Nu se admite pescuitul prin metode interzise de lege, de exemplu pescuitul cu grebla sau cu mâna, folosirea ariciului, cârligelor de agățat.

Pescarii sportivi care nu respectă regulamentul nu vor mai fi primiți.

Articolul precedentCartofii românești sunt pe cale de dispariție. Fermierii nu primesc sprijin de la stat pentru producția de consum
Articolul următorJurnalistul Sebastian Oancea, un nou proces câștigat cu baronul Marian Oprișan. Culisele procesului de care au fugit toți judecătorii din Vrancea