„Ziua mondială a săracilor”, instituită în urmă cu doi ani de Papa Francisc, în cea de a 33-a duminică a timpului liturgic, va fi marcată anul acesta pe data de 18 noiembrie de mai mulți voluntari ai Serviciului de Ajutor Maltez.

Aproximativ 160 de voluntari și angajați ai Serviciului de Ajutor Maltez – filiala Sfântu Gheorghe vor porni în noaptea de sâmbătă spre duminică într-o cursă de 24 de ore pentru ajutorarea persoanelor fără adăpost, a celor cu posibilități materiale reduse și a pacienților internați în secțiile Spitalului județean de Urgență din Sfântu Gheorghe pe care nu îi vizitează nimeni.  

„Vom face o campanie de 24 de ore, de la 23:59, în data de 17 noiembrie, până la ora 24:00 în data de 18. Vom duce pachete cu alimente, vom avea o grupă care va merge cu pături și ceai cald la oamenii străzii, ca să îi invităm să intre în adăpost, să nu stea afară. Toată lumea va participa, voluntarii în vârstă vor merge în spitale să îi viziteze pe pacienții singuri, pe care nu îi vizitează nimeni”, a declarat coordonatorul voluntarilor Serviciului de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe, Székely Róbert.

„Nu dorim să rămână nimeni în adăpostul de noapte, ci dorim să îi reintegrăm în societate”

Potrivit acestuia, voluntarii Serviciului de Ajutor Maltez desfăşoară constant, și în mod deosebit în perioada rece, acţiuni pentru ajutorarea persoanelor fără adăpost, pe care încearcă să le convingă să intre în centrul de noapte, unde pot beneficia de sprijin de specialitate. Numai în acest an 7 persoane au fost ajutate să se reintegreze în societate.

„În momentul de față avem 25 – 30 de persoane, dar vor mai veni cam 10 dintre cele pe care le avem în evidență. Nu pot să spun că sunt mai mulți față de anul trecut, ideea este că nu dorim să rămână nimeni în adăpostul de noapte, ci dorim să îi reintegrăm în societate, să le găsim un loc de muncă, să le găsim familiile. Sunt doi tineri care s-au cunoscut în adăpost, formează un cuplu, pe ei i-am reintegrat; mai sunt două persoane pe care am reușit să le convingem să își găsească loc de muncă, le-am găsit și o garsonieră. Mai avem un caz despre care nu pot spune că este chiar un succes, pentru că unei persoane i-a fost amputat un picior, iar celeilalte ambele, fiindcă că nu au intrat la timp în adăpost anul trecut și le-au degerat picioarele, însă am reușit să le facem rost de ceva bani, să primească pensie de boală, de invaliditate, iar cu această sumă care se ridică la peste 1.000 de lei pot închiria o garsonieră”, a mai explicat Székely Róbert.

În fiecare an, odată cu instalarea gerului, mai multe persoane fără adăpost sunt nevoite să apeleze la serviciile azilului de noapte pentru a nu îngheța de frig. Potrivit reprezentanților Serviciului de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe, de aceste servicii poate beneficia orice persoană care a împlinit 18 ani și care se află în dificultate. Centrul oferă un pat curat, o masă caldă, dar şi servicii medicale, psihologice, consiliere şi instruire în vederea reintegrării în societate. De asemenea, adăpostul dispune de camere pentru socializare şi de o sală unde săptămânal se desfăşoară cursuri de bază pentru folosirea computerului şi internetului.

„Nimeni nu trebuie să rămână afară la -20 de grade, nimeni nu își dorește asta. Sunt câteva locuri unde știm că se adăpostesc, noi avem o foarte bună înțelegere cu ei, sunt vreo două-trei zone unde și-au găsit un loc protejat. În timpul iernii mergem regulat la ei, îi rugăm, îi chemăm să intre în adăpost, sunt care vor, sunt care nu vor. Cei care nu vor să intre sunt vizitați de noi și mai regulat”, a mai explicat  Székely Róbert.

Potrivit acestuia, cea mai tânără persoană care a trecut pragul adăpostului de noapte a avut 19 ani, iar angajații Serviciului de Ajutor Maltez au reușit, din fericire, să o reintegreze în societate. În momentul de față cel mai tânăr beneficiar are 23 de ani, iar cel mai în vârstă 82.

 

Articolul precedentParada cârnaților de la Sfântu Gheorghe, câștigată de „Organizația Femeilor din Ojdula”
Articolul următorCum stă Partidul Realitatea în SONDAJE. Evoluţia spectaculoasă care dinamitează scena politică