Sute de persoane, vizitatori și concurenți, au participat în acest sfârșit de săptămână la cea de a 16-a ediție a Paradei cârnaților, cel mai longeviv eveniment gastronomic din județul Covasna, desfășurat și în acest an în paralel cu Festivalul verzei.

Evenimentul a început cu un mic dejun record – o omletă din 600 de ouă și aproximativ 5 kilograme de cârnați, pe care cei prezenți au avut ocazia să o deguste, însă surprizele nu s-au oprit aici. Trei pâini uriașe cu cartofi și cârnați, în greutate de 20 de kilograme fiecare, coapte de brutăria Diószegi, au fost tăiate și prezentate participanților, iar la final, „Organizația Femeilor din Ojdula”, care anul acesta a participat pentru prima dată la concurs, a câștigat premiul cel mare pentru cârnații preparați și condimentați cu ienupăr măcinat.

Aproximativ 1.600 de sarmale și un cârnat record, de peste 13 metri lungime, realizate în cadrul evenimentului de sâmbătă

Deși inițial organizatorii au anunțat că în cadrul evenimentului va fi realizat un cârnat lung de 10 metri, dintr-o singură bucată, la final, spre mulțumirea echipelor participante, acesta a măsurat 13,5 metri.

Potrivit vicepreședintelui Consiliului județean (CJ) Covasna, Grüman Róbert, în ultimii cinci ani a existat o creștere de 10% în ceea ce privește numărul turiștilor, fapt datorat și evenimentelor gastronomice din județul Covasna: „Avem multe valori gastronomice locale, asta le place și turiștilor, motiv pentru care vin în vizită și chiar se întorc în regiune, prin urmare, este normal că evenimentele de acest gen sunt importante în Strategia de dezvoltare integrată a turismului, elaborată de CJ Covasna. Astfel de evenimente vor fi dezvoltate în continuare, pentru că asigură petrecerea timpului liber în mod recreativ, atât pentru localnici, cât și pentru turiști”.

Și în acest an s-a căutat rețeta „perfectă” a cârnaților secuiești

38 de echipe s-au înscris la concursul de preparat cârnați, unii pentru a câștiga premii, alții doar pentru distracție. Pe lângă condimentele tradiționale  (sare, piper, boia), s-au folosit și ingrediente precum usturoi, chimen, boia de ardei iute turcească, cașcaval afumat, nucșoară, semințe de muștar sau ienupăr măcinat.

Juriul a evaluat prestația echipelor ținând cont, printre altele, de organizare, ținuta membrilor, pregătirea materiilor prime și felul în care și-au decorat standurile.

Clubul de fotbal Sepsi OSK s-a clasat pe locul II în competiția pentru cel mai bun cârnat

Echipele au fost evaluate la mai multe categorii, premiul I la categoria firmelor fiind  câștigat de echipa feminină GYU-SIC. De asemenea, premiul II i-a revenit echipei Négyesfogat, iar premiul III i-a fost atribuit echipei masculine GYU-SIC.

Potrivit organizatorilor, la categoria „autorități locale și instituții”, pe locul I s-a clasat comuna Cernat, locul II i-a revenit echipei din Comandău, pentru cârnații aromați cu nucșoară, sămânță de muștar, boia de ardei iute și condimente tradiționale, iar pe locul III a terminat echipa Covasna-Csenger.

Totodată, la categoria ONG-uri, premiul I i-a revenit de Ordinului Cavaleresc al Preparatorilor în aer liber din Surcea, pe locul II s-a clasat clubul Sepsi OSK, iar premiul III a fost câștigat de Organizația Femeilor din Catalina.

Cel mai mare punctaj, obținut de o echipă aflată la prima participare

Cel mai mare punctaj a fost obținut Organizația Femeilor din Ojdula, echipă care a participat pentru prima oară la acest concurs și care a câștigat premiul cel mare pentru cârnații preparați și condimentați cu ienupăr măcinat.

La concursul de gătit sarmale s-au înscris 11 echipe, care la rândul lor au venit cu tot felul de surprize. Pe lângă tradiționalele sarmale în foi de viță de vie, participanții au preparat și o „turtă din sarmale”.

Sursa foto: Kocsis B. János

Articolul precedentVrei să devii pompier în județul Covasna? Mai ai două săptămâni să te decizi
Articolul următorServiciul de Ajutor Maltez, campanie de 24 de ore pentru persoanele nevoiașe din județul Covasna