Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, şi secretarul general naţional al Serviciului de Ajutor Maltez în România, Tischler Ferenc, au anunţat joi la Sfântu Gheorghe lansarea unui program gratuit de screening medical în mai multe judeţe din ţară, prima „staţie” fiind judeţul Covasna.

În judeţul Covasna, programul se va desfăşura săptămâna viitoare, când vor fi examinate medical aproximativ 1.200 de persoane în localităţile Dalnic şi Reci.

Tischler Ferenc a precizat că programul se va derula în colaborare cu medici şi asistenţi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, care vor efectua screening oftalmologic, ortopedic, pulmonar, dermatologic, precum şi teste pentru evaluarea stării generale de sănătate.

Acesta a precizat că programul face parte dintr-un proiect câştigat de Serviciul de Ajutor Maltez în Ungaria, în care vor fi cuprinse în total 14 judeţe din România, printre care Timiş, Arad, Maramureş, Mureş şi Cluj.

Tot în cadrul acestui proiect va fi creat şi un website, unde persoanele interesate vor putea găsi informaţii utile legate de tratarea bolnavilor, precum şi o hartă interactivă care le va indica cele mai apropiate farmacii, cabinete medicale şi stomatologice.

„Judeţul Covasna este prima staţie, să spunem aşa, şi l-am ales fiindcă ştiam că aici există o deschidere din partea autorităţilor locale şi a Spitalului Judeţean, iar medicii vor lucra pro bono. În ce priveşte acele persoane care, din motive financiare sau alte motive, nu ajung la medicul de specialitate şi se descoperă în cadrul screening-ului că au o problemă gravă de sănătate, vom încerca să creăm condiţii să ajungă la un medic de specialitate”, a declarat Tischler Ferenc.

Rezultatele finale ale acestui program vor fi prezentate autorităţilor locale şi centrale pentru a le ajuta în formularea strategiilor privind prevenţia bolilor.

Proiectul este cofinanţat din fonduri europene şi se va derula până la finalul anului 2020.

Articolul precedentHotelul Daniel Castle din Tălișoara, premiat la Bruxelles pentru cea mai bună afacere familială din Europa
Articolul următorISU Covasna a amendat Primăria Sfântu Gheorghe cu 10 mii de lei