Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe sărbătoreşte în acest an 50 de ani de la înfiinţare.

Şcoala Populară de Arte şi Meserii, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, a fost înfiinţată în 1968, printr-o hotărâre a Comitetului judeţean pentru cultură. În cinstea aniversării jubiliare au fost organizate mai multe evenimente festive, iar seria de evenimente s-a încheiat joi seara, printr-o gală, în cadrul căreia s-au prezentat elevii şcolii şi au fost salutați foştii colegi și directori ai instituţiei.

„Şcoala Populară de Artă a fost probabil singura instituţie care a avut ca obiectiv declarat acoperirea nevoilor culturale ale judeţului, aşa cum s-a specificat, acum 50 de ani, în actul constitutiv semnat de Comitetului judeţean pentru cultură. Aşa cum nu a s-a putut calcula nici anterior, şi în prezent este greu de spus ce schimbări vor interveni în următorii 50 de ani în domeniul educaţiei şi a formării: însă un lucru este sigur, dacă Şcoala Populară de Artă îşi respectă propriile tradiţii, deci dacă va rămâne în continuare deschisă nevoilor comunităţii, instituţia va putea fi mândră să sărbătorească şi aniversarea de 100 de ani” – a spus, în cadrul galei, directorul instituţiei, Gáj Nándor.

Sărbătoarea a oferit un bun prilej pentru a le mulţumi foştilor angajaţi ai instituţiei – Vadász Judit, Benkő Gizella, Szinte Csaba, Cserkész Bélak, Könczei Csaba – pentru activitatea depusă, înmânându-le diplome de excelență şi buchete de flori.

Omagiu foştilor directori

Un moment deosebit în cadrul Galei l-a constituit omagiul adus foştilor directori ai instituţiei, Orbán Dezső şi Kónya Ádám, care au avut încă de la început un rol hotărâtor în modelarea spiritualităţii instituţiei. Au fost invitați pe scenă pentru a primi diplome foştii directori ai şcolii, prezenți la gală: Gáll Borbála, Lakatos Béla, Musáth Gyula, Szabó Gábor, care, prin cunoştinţele lor profesionale, au motivat nu doar colegii, ci au contribuit activ la succesul Şcolii Populare de arte şi Meserii.

În cadrul galei au evoluat: fanfara de la Zagon, precum şi grupul de dansuri populare din Sita Buzăului, elevii instructoarei Tüzes Csilla au prezentat o coregrafie de balet, iar elevii din zona Baraoltului au susţinut un spectacol de dansuri populare.

Seria de evenimente organizate cu acest prilej demonstrează măsura în care activitatea școlii a fost transformată în ultimii 50 de ani: în subsolul Casei cu Arcade, a fost organizată, împreună cu Școala Populară de Artă a Județului Harghita, o expoziţie cuprinzând creaţii de artă decorativă, şi anume: mobilier sculptat şi obiecte de uz casnic, iar la Galeria Köntés, se pot viziona, până la data de 20 octombrie, picturile realizate de elevii Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca.

Articolul precedentSe caută persoane cu dizabilități, pasionate de muzică, din Covasna, Harghita și Mureș
Articolul următorPeste 135 de tone de deşeuri electrocasnice, colectate de TEGA din judeţ