Președintele Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că va acționa în instanță conducerile unităților medicale din județ pentru neplata indemnizațiilor de hrană, dar și pentru neacordarea tichetelor de vacanță către angajații din sistemul sanitar.

Vasile Neagovici a vorbit despre nemulțumirile încă existente, explicând că deși legea prevede că și angajaţii din Sănătate trebuie să primească vouchere de vacanță și indemnizații de hrană, majoritatea nu se numără printre bugetarii care au beneficiat de ele, angajatorii neavând posibilitatea să le acorde.

„Din 314 lei o infirmieră de la Spitalul Judeţean mai primeşte 180 lei la un program normal de lucru. Dacă împart la 20 de zile lucrătoare, practic suma care revine pentru această indemnizaţie este de aproximativ 8 lei. Mai bine aplicau programul cornul şi laptele şi ne încadram în cei 8 lei”, a spus Vasile Neagovici.

Nu angajatorii sunt vinovați…

Potrivit acestuia, în cazul voucherelor de vacanță, conducerile unităților sanitare din județ nu se fac vinovate, bugetele fiind insuficiente pentru acoperirea necesităților.

„Este un motiv de nemulţumire major și știm că nu e vina angajatorilor sau unităţilor sanitare din judeţ, care s-au conformat Ministerului, dar nu avem alte posibilități decât să îi acționăm în instanţă. Nu am identificat nicio rea voinţă dar nici nu am identificat vreo posibilitate ca tichetele să fie acordate din bugetele proprii, aşa cum prevede legea. Începând cu Spitalul Judeţean de Urgență, și până la cel din Covasna, nu sunt resurse pentru acordarea acestor vouchere, nu au de unde și nici de la nivelul autorităţilor locale nu există speranţe”.

Vasile Neagovici a mai menționat, printre altele, că Sanitas a solicitat Ministerului Muncii reducerea cu 5 ani a vârstei de pensionare a angajaților din cadrul UPU și ATI, asemenea celor din cadrul SMURD, motivând că după o anumită vârstă aceștia nu își mai pot exercita profesia așa cum trebuie.

„Vârsta de pensionare este de 65 de ani şi este foarte greu de crezut că la această vârstă un ambulanţier va putea alerga cu targa până la etajul 4, împreună cu un alt asistent de vârsta lui, și vor căra un pacient de o sută şi ceva de kilograme pe scări, îi vor face manevre de resuscitare, şi vor sări în ambulanţă să fugă la UPU cu el”.

Articolul precedentSăptămâna a început cu trei accidente la Sfântu Gheorghe
Articolul următorViitori ofițeri ONU, în vizită în județul Covasna