Pe elevii Colegiului Național „Mihai Viteazul” (CNMV) din Sfântu Gheorghe, înscriși la cea de a 12-a ediție a competiției internaționale Euroscola 2019, îi aşteaptă noi emoții. Aceștia și-au câștigat din nou dreptul de a merge o zi în Parlamentul European, alături de alte 10 echipe din țară, declarate câștigătoare la ediția din acest an.

Sub coordonarea profesoarelor de istorie Maria Băilă și Constanța Balog, cei 24 de elevi s-au clasat pe locul 4 cu proiectul „O jumătate de veac cu Romulus Cioflec, scriitor călător în toată Europa” și vor participa în data de 3 aprilie 2020 la o sesiune de lucru la Strasbourg.

„Ne așteptam dar așa, consecutiv, parcă e chiar aparte. Avem niște copii minunați, ei sunt foarte încântați (…) Când vezi, de exemplu, Colegiul Național Mihai Viteazul din București, care e o școală cu renume, potențial și tradiție, că este clasat pe ultimul loc îți dă un sentiment de satisfacție. Acolo merg copii foarte buni. Asta ne-a dat încredere că merită să facem astfel de acțiuni”, ne-a precizat Maria Băilă, una dintre profesoarele coordonatoare din cadrul proiectului.

Cea de a 12-a ediție a competiției s-a derulat sub genericul „Educația schimbă vieți”. Elevii au avut de identificat la nivel local, județean sau național personalități sau persoane obișnuite, care au avut un parcurs demn și frumos în viață prin educație sau prin învățarea și practicarea unei meserii. Aceștia trebuiau să realizeze o prezentare de cel mult trei pagini în care să scoată în evidență rolul educației în parcursul personal și profesional al personalității alese, dar și contribuția sa la funcționarea normală și la bunăstarea comunității locale, județene, naționale sau europene.

De asemenea, echipa a avut de conceput și implementat un proiect de campanie de informare și conștientizare a publicului larg cu privire la rolul educației și al învățării unei meserii pornind de la una dintre poveștile de succes identificate în timpul colectării informației.

Cei 24 de elevi au primit 18,05 puncte, dintr-un total de 20, obținând punctaj maxim pentru „Relevanța personalității/persoanei selectate pentru tema prezentului concurs”; „Calitatea prezentării rolului educației și formării profesionale și evidențierea contribuției la funcționarea normală și la bunăstarea comunității” și pentru „Originalitatea și creativitatea campaniei de informare și conștientizare”.

Pe primul loc în cadrul competiției din acest an s-a clasat Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Iași, cu 19,20 puncte.

La polul opus, Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București s-a clasat pe ultimul loc, cu cele mai mic punctaj obținut (9,25).

Este pentru a doua oară când CNMV Sfântu Gheorghe ajunge în Parlamentul European prin competiția internațională Euroscola. În urmă cu doi ani, alți 24 de elevi de clasele IX-XI au petrecut două zile la Strasbourg după ce au obținut locul I cu proiectul „Clădirea Colegiul Național Mihai Viteazul – obiect de patrimoniu“.

Articolul precedentPeste 130 de sesizări la Sfântu Gheorghe privind probleme cu iluminatul public
Articolul următor#Alergarea6am Fitness Tribe – 60 de provocări duse la bun sfârșit