Au apărut probleme încă din prima săptămână a programului „Lapte, corn și mere” în judeţul Covasna.

„Programul lapte-corn și mere a fost reluat de o săptămână în județul Covasna, şi deja au sosit numeroase reacţii, atât pozitive, cât și negative”, a precizat președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, subliniind faptul că unele dintre feed-backurile negative conțin și critici legitime, motiv pentru care se solicită Comisiei privind Programul pentru Școli al României aferentă județului Covasna, coordonată de prefect, să investigheze aceste cazuri.

„Programul lapte-corn și mere este finanțat de Guvern din fonduri europene. Este un program național, regulile sunt stabilite la nivel național. Autoritățile administrației publice județene, astfel și CJ Covasna, răspund pentru derularea procedurii de achiziție publică și de decontare. La anunțul de atribuire, pentru fiecare produs s-a prezentat o singură firmă” – a explicat vicepreședintele CJ Covasna, Henning László, responsabil pentru program la nivelul CJ Covasna.

Critici privind ambalajul merelor

Conform metodologiei aplicabile pe tot cuprinsul țării, produsele de panificație sunt realizate din făină integrală, fără adaos de zahăr sau îndulcitori și alți aditivi alimentari. Nici produsele de lapte nu pot conține zahăr sau îndulcitori, și nici cacao sau arome de fructe. Metodologia prevede că fiecare produs trebuie ambalat individual. Cele mai multe critici au fost semnalate privind ambalajul individual al porțiilor de fructe, motiv pentru care se va propune membrilor comisiei mixte privind acest program să inițieze modificarea metodologiei, astfel încât să nu mai fie obligatorie ambalarea individuală a merelor. „Vom propune acest lucru la ședința de joi, solicitând și părerea specialiștilor în siguranța alimentației, pentru a găsi o soluție care să fie sustenabilă atât din punct de vedere al protecției mediului, cât și din punctul de vedere al siguranței alimentare˝ – a spus vicepreședintele CJ Covasna.

„Mai multe persoane au indicat că acest program constituie o risipă de bani, dar trebuie să cunoaștem faptul că în județul Covasna există copii pentru care porția zilnică de corn-lapte și mere reprezintă masa de prânz, deci programul are și implicații sociale. Solicităm de ani de zile modificarea acestui program în așa fel încât în școli să se poată oferi masa caldă la prânz, aceasta ar fi deosebit de importantă pentru copiii crescuți în condiții dificile, dar ar fi mai bine, în general, pentru toți elevii˝ – a subliniat Tamás Sándor.

Peste 23.500 de elevi beneficiari

Preşcolarii din grădiniţele cu program scurt şi elevii din clasele 1-8 primesc de două ori pe săptămână mere și biscuiți, de trei ori pe săptămână lapte şi corn, iar la acest program participă în total 23.579 de copii din judeţ. Merele și produsele de panificație sunt asigurate de firma Pan Abacs SRL din judeţul Covasna, valoarea celor două contracte fiind de 1,5 milioane lei, iar furnizorul pentru laptele UHT este firma Dorna Lactate SA, valoarea contractului fiind de 986,9 mii lei. Firma Pan Abacs SRL răspunde pentru transportul produselor.

Articolul precedentAplicație online pentru verificarea emiterii pașaportului electronic
Articolul următorGrădiniţa Árvácska din Sfântu Gheorghe, reabilitată termic cu fonduri europene