Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis o informare cu privire la numărul de focare încă active, numărul celor stinse și despăgubirile achitate crescătorilor de suine afectați de pesta porcină africană.

Numărul focarelor active a scăzut cu 44 de la precedenta actualizare. În 12 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți.

„La această data (31 decembrie 2019 -n.red), pesta porcină africană (PPA) evoluează în 237 de localități din 24 de județe, cu un număr de 626 de focare (dintre care 12 focare în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații de tip A)”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

În total, la nivel national, au fost stinse 2.257 de focare, cele mai multe în Tulcea (586, dintre care 5 în exploatații comerciale și un focar într-o exploatație de tip A); iar în județul Covasna au fost confirmate 6 cazuri de pestă porcină la mistreți, au fost stinse 3 focare, iar pentru cele 43 de exploatații covăsnene afectate, au fost plătite despăgubiri în valoare de 69.000 lei.

Conform ANSVSA, evoluţia bolii este permanent monitorizată prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

Inpectorii ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

„Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social”, se arată în comunicatul ANSVSA.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA Covasna.

Articolul precedentHartă interactivă cu sectoarele de drum închise sau restricţionate, pe site-ul CNAIR
Articolul următorPrima zi din an cu scumpiri la țigări…