Programul „Pușculița cu purcei”, demarat în anul 2015 de membrii Casei Irisz din Sfântu Gheorghe, cu scopul de a sprijini persoanele cu dizabilități să ducă o viață activă și să se întrețină singure, atât cât le permite condiția, continuă și în această iarnă.

Șapte persoane cu dizabilități, îndrumate de membrii Casei Irisz din Sfântu Gheorghe, se deplasează zilnic la o fermă din Valea Crișului unde, în schimbul unei „chirii”, hrănesc și îngrijesc câțiva porci până la maturitate, când aceștia vor ajunge pe mesele a șase familii din comunitate, înscrise în program. Costul pentru creșterea unui porc este de 100 de lei, iar în momentul în care animalul ajunge la maturitate, acesta este cântărit și predat proprietarului, care mai apoi îl poate sacrifica.

„Săptămâna viitoare vom face prima sacrificare. Avem șase familii înscrise în acest an, care plătesc 100 de lei, sumă în schimbul căreia tinerii cu dizabilități îngrijesc acești porci din rasa mangalița. La final, când sacrificăm porcul, omul plătește diferența dacă animalul depășește 20-30 de kilograme. Pentru aceste familii este un ca o sărbătoare, pentru că ele vor face sacrificarea la tabăra de la Valea Crișului, este o tradiție, vor fi împreună, vor folosi tabăra și sala de mese”, ne-a declarat directorului Fundației Creștine Diakonia, preotul reformat Makkai Peter.

Denumirea proiectului vine de la ideea unei puşculiţe pentru copii, în formă de purcel, în care cei mici strâng bănuţi. Pe acelaşi principiu, membrii Casei Irisz s-au gândit să vină în sprijinul familiilor interesate să ia în custodie câte un purcel, care pe parcursul anului este crescut și îngrijit de tinerii cu dizabilități.

Articolul precedentElevii covăsneni care vor să studieze în America pot beneficia de sprijin financiar
Articolul următorExerciţiu aviatic la joasă înălţime în judeţul Covasna