Programele Serviciului de Ajutor Maltez (SAM) din Sfântu Gheorghe, care vizează comunitatea romă, se bucură de rezultate remarcabile.

În ultimii ani zeci de familii au beneficiat de consiliere și au participat la activități educative iar rezultatele, potrivit coordonatorului voluntarilor Tineretului Maltez, Székely Róbert, sunt vizibile.

„Sunt foarte multe familii care au înțeles că nu este cazul să aibă 7-8 copii, pentru că nu le vor putea acorda suficientă atenție. Cea mai mare realizare este că foarte mulți părinți au înțeles că scopul este să aibă 2-3, poate chiar 4 copii, dar bine îngrijiți, să fie alături de ei, să îi trimită la grădiniță, la școală. Pot spune că s-au schimbat foarte mult față de cum erau la început”, a precizat Székely Róbert.

Unul dintre programele de succes, prin intermediul căruia voluntarii au reușit să se apropie de comunitatea din cartierul Örkő din Sfântu Gheorghe, este „Femeia ca șansă”, al cărui principal obiectiv este implicarea activă a femeilor de etnie romă în activități educative, pentru a le ajuta să își îmbunătățească condițiile de viață.

„Programul a început în urmă cu 6 ani, în cartierul Örkő. Noi am intrat, am încercat, dar nu eram cei mai buni în perioada aceea. Între timp lucrurile s-au schimbat, deja au încredere în noi, avem autoritate acolo iar acum dacă dorim să facem ceva nou pentru beneficiarii de la Örkő suntem bineveniți. Femeile au fost deschise, mai mult am avut probleme cu bărbații, pentru că ei nu înțelegeau de ce trebuie să meargă femeia acolo, erau de părere că trebuie să rămână acasă, să își facă treaba, să facă curățenie, să fie acasă. Sunt foarte geloși, femeia nu poate fi lăsată singură afară. Sunt lucruri pe care acum și bărbații le-au înțeles, sunt mai deschiși și au încredere în noi. Sunt posibilități, nu se poate spune că nu se poate lucra cu romii, pentru că se poate. La fel ca noi toți, și ei au tradițiile lor, pe care nu putem să le schimbăm, dar putem să le dăm sfaturi”, a mai explicat Székely Róbert.

Potrivit acestuia, programul se axează pe informarea femeilor din comunitatea romă asupra mai multor aspecte din viața de zi cu zi. Mamele sunt încurajate să participe împreună cu copiii lor la jocuri, activităţi artistice şi educative, și beneficiază de consiliere pentru creşterea celor mici, sfaturi pentru activităţi casnice sau relaţii familiale.

„Noi dorim ca ele să conștientizeze ce înseamnă să aibă un copil, ce responsabilități au. La Örkő există o creșă, problema este că grădinița nu este obligatorie în România, și asta pentru ei este o cale de mijloc. Ar trebui să înțeleagă că faptul că duc copiii la grădiniță este un pas foarte mare, să fie în comunitate, să învețe să vorbească corect”, a mai spus Székely Róbert.

Cursuri de prim ajutor absolvite de romi

Un alt program care a avut un rezultat neașteptat, bucurându-se de un impact pozitiv asupra comportamentului şi mentalităţii membrilor acestei comunităţi, este cel de prim ajutor. Voluntarii organizației au organizat cursuri de prezentare, în urma cărora câțiva locuitori din cartierul Örkő au primit truse de prim ajutor, pe care să le poată folosi la domiciliu în caz de nevoie, reducându-se astfel numărul celor care apelau la Urgențele Spitalului Județean pentru probleme minore.

„Primeam foarte multe reclamații de la spital, romii sunau pentru fiecare problemă minoră, lucru care ducea la cheltuieli mari. Am început un program de prezentări de prim ajutor, femeile pot să participe la un curs de aproximativ o lună, orele sunt făcute în așa fel încât să nu reprezinte un stres, dar să și învețe ceva din ele. După ce dau un examen, dacă îl trec, noi le oferim o cutie de prim ajutor pe care să o amplaseze în casă, și pe care lunar voluntarii de la Serviciul de Ajutor Maltez o reumplu. Anul trecut am reușit să distribuim 20 de cutii și sunt cazuri în care chiar le folosesc, am primit și un feedback pozitiv de la spital, nu mai sunt la fel de mulți cum au fost. Vom continua și ne dorim să avem cât mai multe cutii de genul acesta amplasate în casele lor”, a mai precizat Székely Róbert.

Primăria Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu mai multe organizaţii nonguvernamentale, a lansat de curând un proiect ce vizează instruirea romilor din municipiu în vederea integrării lor pe piaţa muncii. Participanţii sunt învăţaţi, printre altele, să scrie, să citească şi să îşi dezvolte abilităţile de comunicare, unul dintre obiectivele proiectului fiind sensibilizarea comunităţii locale cu privire la problemele cu care se confruntă persoanele marginalizate social.

Articolul precedentTeatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe lansează „2 milioane de pași”
Articolul următorProtest la Judecătoria Sfântu Gheorghe