Un copil în vârstă de 12 ani de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a fost confirmat cu virsului gripal. Medicul epidemiolog Santa Ferenc din cadrul Direcției de Sănătate Publică Covasna a precizat că în acest caz nu a fost necesară internarea copilului.

Un număr de 2.379 covăsneni au fost diagnosticaţi în ultimele zile cu diverse forme de viroze respiratorii, cu 280 mai mulți față de săptămâna precedentă, majoritatea având ușoare și medii, însă specialiștii spun că nu se așteptau la o creștere atât de bruscă și recomandă populației evitarea colectivităților, aerisirea încăperilor, respectarea unor reguli minime de igienă, cum ar fi spălarea pe mâini cât mai des cu apă și săpun, pentru prevenirea răspândirii virusului.   

„Nu știm câte cazuri de gripă sunt dar a fost un focar la Colegiul Mihai Viteazul. Absenteismul a crescut rapid luni și marți, ceea ce ridică suspiciuni de gripă, pentru că virozele obișnuite au latența mai lungă iar boala se extinde mult mai lent. La gripă e nevoie de 12-24 de ore și deja infectatul devine bolnav clinic. Marți dimineață s-a făcut analiza situației, am trimis medicul școlii să verifice situația în clasă și am decis oprirea activității pentru 2 zile. Absenteismul în unele clase depășea 50% (…) Avem un caz confirmat cu gripă, la un copil în vârstă de 12 ani. Nu a fost internat pentru că din fericire avea o formă ușoară a bolii”, ne-a precizat medicul epidemiolog Santa Ferenc din cadrul DSP Covasna.

În urma unei analize epidemiologice, Direcția de Sănătate Publică Covasna a decis marți suspendarea cursurilor Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe până la finalul săptămânii, după ce în ultimele două zile aproximativ 25% dintre elevii acestei şcoli au lipsit de la cursuri, iar inspectorul şcolar general Kiss Imre a precizat că pentru prevenirea şi combaterea răspândirii virozelor respiratorii, în această perioadă, sălile de clasă, internat, cantina şi sala de sport vor fi igienizate, situația fiind monitorizată până la reluarea cursurilor, în data de 27 ianuarie.

Cu toate acestea, specialiștii spun că nu se așteaptă la apariția unor focare similare în restul unităților de învățământ din județ, însă profesorilor li s-a solicitat să facă triajul elevilor în fiecare dimineață și să raporteze orice caz suspect.

 „Am cerut ca școlile să facă triajul dimineața, să observe ce se întâmplă, și dacă sunt cazuri asemănătoare să anunțe. Niciodată nu apare gripa în același timp în toate școlile. Nu ne așteptăm ca peste tot să fie la fel.  Majoritatea sunt forme ușoare și medii, dar sunt și forme grave, pot fi copii cu probleme cronice. Când suntem în sezon nu avem timp să vaccinăm, medicamentele sunt puține și nu sunt eficiente în aceste cazuri (…) Aerisirea sălilor este suficientă, nu este nevoie de dezinfectanți puternici sau scumpi, pentru că virusul nu este rezistent”, a mai explicat medicul epidemiolog.

Acesta a mai precizat că de la începutul sezonului, la nivelul județului Covasna au fost administrate 5.876 de doze de vaccin antigripal, în cabinetele medicilor de familie din județ fiind disponibile încă aproximativ 300 de doze.

Articolul precedentAproape 140 de persoane angajate prin intermediul AJOFM Covasna
Articolul următorDouă persoane din Sfântu Gheorghe, înșelate pe internet