Primăriile încep lupta împotriva ambroziei. Autoritățile locale trebuie să demareze acțiunile de verificare și identificare a terenurilor infestate cu această plantă cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, iar legea prevede amenzi consistente pentru proprietarii terenurilor care nu iau măsuri de prevenire, combatere și distrugere.

Însă pe cât de simplu ar părea, pe atât de complicat este, întrucât ambrozia este ușor confundabilă cu pelinul sau alte buruieni, și cel puțin în județul Covasna, nu este foarte răspândită.

Directorul Direcției Agricole Covasna, Könczei Csaba, spune că deși au fost trimise adrese către primăriile din județ, acestea din urmă „nu prea au răspuns”.

„Ca suprafață nu prea putem să spunem cât de răspândită este, pentru că nu prea este dominantă. În general apare pe liniile de cale ferată, sau lângă ele. Anul trecut am găsit, de exemplu, în Gara Bodoc, dar nu putem să zicem că e foarte răspândită. Se mai găsesc. Am trimis adrese către primării, dar nu prea au răspuns. Eu zic că nu prea pot identifica, e destul de greu, este foarte ușor confundabilă cu alte plante, dar nu este reprezentativă pentru județul nostru deocamdată, și sper să rămână așa. Eliminarea nu se face cu erbicid, ci prin combatere mecanică, prin extirpare”, ne-a explicat directorul Direcției Agricole Covasna, Könczei Csaba.

Una dintre cele mai invazive plante existente în România, ambrozia este extrem de adaptabilă, rezistentă la secetă şi arşiţă, însă este și extrem de alergenă din cauza cantității mari de polen pe care o produce. Este considerată o plantă toxică și poate fi un real pericol pentru persoanele alergice.

Potrivit Gărzii de Mediu Covasna, amenzile pornesc de la 750 la 5.000 de lei în cazul proprietarilor de teren, persoane fizice, care nu o distrug; în vreme ce în cazul persoanelor juridice amenzile pot ajunge chiar și până la 20.000 lei.

„Sunt și sancțiuni dacă este cazul, de la 750 la 5.000 lei pentru persoanele fizice, și de la 5.000 la 20.000 pentru persoanele juridice. Noi sancțiuni nu am dat în anii anteriori, (…) în prima etapă îi înștiințăm pe oameni, putem să dăm un avertisment, iar abia apoi vin și sancțiunile dacă este cazul și nu și-au îndeplinit măsurile. Am înștiințat anul trecut printr-o adresă toate primăriile (…) Cei de la Direcția Agricolă, prin ordin al Prefecturii au făcut mai multe verificări. Noi am înștiințat toate administrațiile publice locale ca să știe. Nu prea avem în județ, mai apare pe marginea drumului”, a ecplicat cms. șef  Lucian Cândea.

Potrivit legii, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și cei ai bazinelor piscicole trebuie să  desfășoare periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte metode specifice.

Măsurile se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a ambroziei.

Articolul precedentFOTO. Sala de sport a Liceului „Kőrösi Csoma Sándor” din Covasna, renovată
Articolul următor5 străzi din Sfântu Gheorghe, fără apă miercuri